Televízia ukončila spoluprácu s komentátorom po výrokoch o japonsko-kórejských vzťahoch

Televízia ukončila spoluprácu s komentátorom po výrokoch o japonsko-kórejských vzťahoch Reprofoto: youtube/Olympic

 

 

 

Americká televízna stanica NBC stiahla z vysielania komentátora, ktorý sa svojím výrokom počas zahájenia olympijských hier v Pchjongčchang dotkol Južnej Kórey. Špecialista na Áziu Joshua Cooper Ramo v prenose uviedol, že Japonsko je pre Kóreu vzorom, proti čomu sa v usporiadateľskej krajine zdvihla vlna nevôle.

Jeho pôsobenie v Pchjongčchang skončilo už po slávnostnom otvorení olympiády, keď pri nástupe výprav povedal, že Japonsko v rokoch 1910-1945 okupovalo Kóreu. "Ale každý Kórejčan vám povie, že Japonsko je kultúrnym, technologickým a ekonomickým príkladom, ktorý bol mimoriadne dôležitý pre ich (kórejskou) vlastné transformáciu," povedal okrem iného vo vysielaní.

Odporúčame aj: Olympiáda: RTVS bude v súvislosti s úspechmi slovenských športovcov meniť program

Kórejci okamžite kritizovali Ramovu interpretáciu citlivej témy v médiách i na sociálnych sieťach. Do veci sa zapojil aj organizačný výbor a predstavitelia NBC sa za výrok ospravedlnili už písomne a aj v živom vysielaní. "Joshua Cooper Ramo ukončil prácu pre NBC v Pchjongčchang a vo vysielaní už nebude," povedal dnes hovorca stanice agentúre Reuters.

Ramo už s NBC spolupracoval ako expert počas olympijských hier v Pekingu 2008, pri ktorých využil svoju znalosť prostredia.