Na Českého leva sú nominované aj filmy slovenských tvorcov: Spravodlivosť či Špina

Foto: DNA Foto: DNA

Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) zverejnila nominácie na ceny Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev.

 


V kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria sa najlepšie umiestnili projekty Kozy liečia, Spravodlivosť režiséra Petra Bebjaka a produkčnej spoločnosti DNA a Zádušná obeť. Seriály Bohéma, Svet pod hlavou (seriál vysielala aj TV JOJ) a Trpaslík sú nominované v kategórii Najlepší dramatický televízny seriál.

 

Na rozdiel od filmov, ktoré sú do súboja o České levy zaradené automaticky, do oboch televíznych kategórií prihlasujú svoje projekty sami vysielatelia. Tento rok svoje filmy nominovala ČT, HBO Europe, TV Nova a TV Prima. Víťazi budú vyhlásení počas ceremoniálu v sobotu 10. marca 2018 v Rudolfíne.

ČFTA už v januári odhalila nominácie vo filmových kategóriách, kde počtom 15 nominácií vedie film režiséra Bohdana Slamy Bába z ledu so Zuzanou Kronerovou v hlavnej úlohe. Celkom 13 nominácií získal film Po strnisku bos v réžii Jana Svěráka.

Tretí najvyšší počet nominácií (10) má životopisná dráma Davida Mrňka Milada. Nasledujú zábery Křižáček Václava Kadrnku s 9 nomináciami, Kvarteto Miroslava Krobota s 8 nomináciami a Špina Terezy Nvotovej tiež s 8 nomináciami.

Víťazi filmových i televíznych cien budú vyhlásení na slávnostnom galavečere Českého leva, ktorý bude v sobotu 10. marca v pražskom Rudolfíne. Moderátorkou bude Adela Vinczeová a vysielať sa bude v priamom prenose od 20.00 na ČT1.

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM nebo MINISÉRIE
Kozy léčí – televizní film, režie: Lenka Wimmerová, producent: Kateřina Ondřejková, scénář: Markéta Bidlasová
Spravedlnost– minisérie, režie: Peter Bebjak, producent: Kateřina Ondřejková a Rastislav Šesták, scénář: Tomáš Bombík
Zádušní oběť– televizní film, režie: Jiří Svoboda, producent: Jan Maxa, scénář: Vladimír Körner

NEJLEPŠÍ DRAMATICKÝ TELEVIZNÍ SERIÁL
Bohéma – režie: Robert Sedláček, producent: Jan Štern, scénář: Tereza Brdečková
Svět pod hlavou – režie: Marek Najbrt a Radim Špaček, producent: Michal Reitler a Vratislav Šlajer, scénář: Ondřej Štindl
Trpaslík – režie: Jan Prušinovský, producent: Michal Reitler, Ondřej Zima, Jan Prušinovský, scénář: Jan Prušinovský a Petr Kolečko
Zdroj: ČFTA