Kňažko naživo na OTOvi: Ministrom financií by mal byť Bašternák, ministrom vnútra Kočner a premiérkou Trošková (+ VIDEO)

Kňažko naživo na OTOvi: Ministrom financií by mal byť Bašternák, ministrom vnútra Kočner a premiérkou Trošková (+ VIDEO) Reprofoto RTVS

 

Dnes večer RTVS na Jednotke vysielala OTO – Osobnosť televíznej obrazovky. Hoci námestia sú plné demonštrujúcich ľudí, spoločnosťou otriasa vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a o podpore protestov sa nedávno hovorilo dokonca aj v Česku - na odovzdávaní Českého leva, na odovzdávaní slovenských televíznych cien bolo o súčasnej situácii spočiatku nezvyčajne ticho, až na niekoľko náznakov.



Sála najviac ožila, keď súčasný generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol do Siene slávy herca, bývalého politika a osobnosť novembra 1989 Milana Kňažka. Práve on jediný vystúpil v živom vysielaní otvorene s podporou protestov proti vláde, pričom naznačil, že o politike mali v priamom prenose zakázané hovoriť, čo on nedodržal.

„Pôvodne som si myslel, že keď je to živý vstup v televízii, že sa vyjadrím aj k tomu, čo sa okolo nás deje. Ale niektorí mi povedali, že to je nevhodné," začal Kňažko, ktorý mal na saku odznak s heslom #allforjan.

"Sme však svedkami toľkých nevhodných vecí okolo nás, že mi dovoľte, aby som poďakovanie začal tým, že sa poďakujem tým mladým ľuďom, že nám prinášajú nádej na zmenu. Ja som na to veľmi citlivý, pretože pred 29 rokmi som bol v Prahe, a niekoľko hodín po incidente s políciou , som videl krv na chodníkoch a tie sviečky. A teraz, keď tu ktosi spomína dlažobné kocky, tak ma to trochu znepokojuje. Pretože viem, že nikto z tých ľudí tu nezdvihne dlažobnú kocku. Že títo sú iní, ako tí čo si myslia, že by tie dlažobné kocky zdvihli. Takže držím vám palce dievčatá a chlapci. Vydržte! Nedajte sa znechutiť. Ani unaviť, pretože to, čo robíte, ste na strane pravdy. Máte na to právo, dokonca je to vaša povinnosť k vašej budúcnosti. Takže ja vám ešte raz ďakujem. A som s vami.
A teraz sa dotknem aj tej druhej strany a navrhnem aj niekoľko mien do zásadnej rekonštrukcie vlády: ja si myslím, že ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a predsedníčka vlády by mala byť Trošková. Ja si myslím, že už niečo pochytila od premiéra, dúfajme, že pán premiér nepochytil nič od nej,“ povedal Kňažko.

Odporúčame aj: Umelci zverejnili vyhlásenie: Erik Tomáš na poste ministra kultúry by bol krokom späť

Hoci nikto z ľudí na pódiu s takouto otvorenou kritikou vlády a komentovania súčasnej spoločenskej situácie nevystúpil, viacerí spomenuli dianie aspoň v náznakoch.

"OTA by som chcela venovať všetkým slušným a dobrým ľuďom na Slovensku. Preto posielam cenu Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej," povedala redaktorka Markízy Kristína Kövešová.

"Prišiel som dnes z východu, kde vraj nič nie je, tak tam aspoň OTA prinesiem," povedal redaktor JOJ Jozef Kubáni, čím sa dotkol vyjadrenia Roberta Fica pre poslancov EP, ktorým takto vysvetľoval, že talianska mafia na východnom Slovensku byť nemôže, lebo tam nič nie je. Podobnú poznámku mal aj Michal Hudák a moderátor večera Matej "Sajfa" Cifra, keď povedal: "Chcem pozdraviť východné Slovensko, lebo si nemyslím, že tam nič nie je."

"Niečo sa deje, že to risknú - mňa a v priamom prenose. Kto je za tým, že by Soros? Ale prestaňme citovať neúspešných... Som bol zvedavý, koľko sa vás tu skrýva, včera sme boli viacerí," povedal Milan Markovič.

Aktuálnej situácie sa dotkol aj riaditeľ SND Marián Chudovský, keď povedal, že herci neodmietajú hrať, naopak, vyjadrujú sa k aktuálnej situácii, za čo im je vďačný.