Úľavy na koncesionárskych je možné žiadať aj spätne

Úľavy na koncesionárskych je možné žiadať aj spätne

Koncom júna sa blíži termín na odovzdanie žiadostí o úľavu na platení koncesionárskych poplatkov (poplatkov RTVS za služby verejnosti).

 


Túto možnosť do konca minulého mesiaca využilo viac ako 320 tisíc platiteľov úhrady. Nie všetkým však stihla RTVS oznámiť, že ich žiadosť zaregistrovala a že splnili podmienky. „Postupne sa spracovávajú doručené listy a e-maily. Pokiaľ platiteľ úhrady doložil potrebné doklady, nie je dôvod nevyhovieť podanej žiadosti," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS.

 

Najväčší nápor zaznamenali v RTVS do konca marca, do kedy bol oficiálny termín podania žiadostí. Vzhľadom k tomu, že RTVS nestíhala všetky žiadosti zaregistrovať, tak generálny riaditeľ Václav Mika termín predĺžil do konca júna. RTVS však sľubuje, že „aj keď spracovávanie listov a e-mailov je časovo náročné, všetkým, ktorí splnili podmienky a doložili doklady, budú úľavy uznané od 1.1.2013." Samozrejme, ak mali v tom čase na ne nárok.

„Pri podaní žiadosti tlačivo („Evidencia platiteľa úhrady", ktoré je dostupné na pošte s doložením dokladu, ktorým preukazuje požadovaný nárok ) o poskytnutie úľavy, teda prvotné preukázanie nároku, platiteľ platí úhrady v predpísanej sadzbe až do spracovania žiadosti," povedal hovorca RTVS.

Kto môže žiadať úľavu: občania s ťažkým zdravotným postihnutím, občania, ktorí majú viaceré odberné miesta, tí ktorí ukončili oder elektriny. Sadzba úhrady sa znižuje na polovicu platiteľovi, ktorý je: poberateľom dôchodkových dávok alebo poberateľom dávky v hmotnej núdzi.

Odporúčam: Všetko o koncesionárskych poplatkoch, čestné vyhlásenie, infolinka, adresy, manuál

Termín na žiadanie spätnej úľavy je možný len do konca júna. "Občania, ktorí v tejto lehote preukážu svoje nároky na úľavu, získajú túto úľavu spätne od začiatku roka 2013. Po tomto termíne už nebude možné so spätnou platnosťou akýmkoľvek spôsobom uplatňovať predmetné úľavy," oznámila RTVS.

Ak máte otázky na platenie úhrad a požiadanie úľav, napíšte ich do diskusie pod článkom, alebo pošlite ich do mailu do 5. júna na adresu miroslava.kernova(zavinac)gmail.com. Budem sa pýtať v RTVS za vás. Odpovede zverejním v článku.