Slovak Telekom sa stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku

Slovak Telekom sa stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku Ilustr. reprofoto youtube BIS

 Operátor Slovak Telekom sa počas nedele 26. júna 2022 stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku. "Podnikli sme viaceré analýzy na vyhodnotenie celkových dopadov útoku a zároveň realizujeme množstvo aktivít pre obnovovanie viacerých interných systémov," informuje spoločnosť.

Terčom útoku sa stal aj český T-Mobile.

"Našou najvyššou prioritou je, aby naši zákazníci mohli neustále využívať svoje služby na našich sieťach. Aj v tejto situácii vkladáme extra úsilie, aby prevádzka služieb našim zákazníkom prebiehala v plnom režime, či ide o mobilné paušály, predplatené služby, pevný internet alebo TV služby," dodáva spoločnosť.

Zasiahnuté sú interné IT systémy Telekomu, bez ktorých nefunguje web či Telekom aplikácia. Dovolateľnosť na telefonické linky je limitovaná, či už služby zákazníkom alebo technický helpdesk. Predajne sú otvorené, ale momentálne fungujú iba v obmedzenom režime, kým nedôjde k postupnej obnove IT systémov.

Na hrozbu kybernetických útokov minulý týždeň upozornilo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, ktoré zverejnilo varovanie pred zvýšeným rizikom kybernetických bezpečnostných útokov a to najmä na infraštruktúru prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry.

"Mrzí nás, že v súčasnosti nemôžu zákazníci vybaviť svoje požiadavky, ale naše tímy sú vo dne i v noci v plnom nasadení. Očakávame, že obnova interných systémov bude prebiehať postupne a priebežne vás o nej budeme informovať," ospravedlňuje sa operátor.

T-Mobile mal v nedeľu výpadok služieb, podľa operátora čelil kybernetickému útoku

Aj český T-Mobile sa v nedeľu stretával s rozsiahlymi výpadkami svojich služieb. Zákazníci mali problémy s mobilnými dátami aj volaním, nemohli sa dovolať na zákaznícku linku, dostať na web firmy alebo spustiť aplikáciu. V noci spoločnosť oznámila, že čelila kybernetickému útoku. Obnovila prevádzku základných služieb, ako je volanie alebo mobilné služby, ďalej riešia problémy s aplikáciou Môj T-Mobile a interných systémov.

 

Kybernetickým útokom čelia súkromné ​​firmy, štátne inštitúcie, nemocnice, médiá. V máji postihol masívny a veľmi sofistikovaný kyberútok Riaditeľstva ciest a diaľnic (ŘSD). Aj viac ako mesiac po útoku sú niektoré služby a interné systémy mimo prevádzky. Počítačový systém ŘSD napadol takzvaný ransomware, čo je vydieračský program, ktorý zašifruje dáta a za ich odblokovanie požaduje výkupné.

Aktualizácia 29.6.: