Zomrel Vojtech Hron, známy z Maya

Zomrel Vojtech Hron, známy z Maya Foto: SME

Vojtech Hron bol spoluzakladateľ a dlhoročný šéf spoločnosti Maya, jednej z najznámejších produkčných spoločností na Slovensku.

 


Vojtech Hron zomrel v utorok po chorobe. Web Omédiách.com informovala Marcela Mojtová zo spoločnosti Maya. O úmrtí píšu aj Statégie.

 

Vojtech Hron vyštudoval dejiny umenia, pôvodne pracoval ako pamiatkar. S televíziou začal spolupracovať už v osemdesiatych rokoch ako moderátor. V roku 1993 založil spolu s Františkom Mojtom spoločnosť Maya, ktorá stála za desiatkami programov a množstvom dabingov: napríklad Uragán, Milionár, seriál Medzi nami. Pre Slovenskú televíziu pripravila zábavnú reláciu S.O.S, Hit storočia i Môj najmilší hit, Pošta pre teba. V TV Joj Maya bola za Inkognitom, Dievčaťom za milión či Miliónovým tancom. Jej česká dcérska spoločnosť PRO TV vyrábala seriál Rodinné putá. Posledné roky vyučoval aj na vysokej škole.

"Film nie je báseň, ktorú si vydáte na svoj náklad. Je to priemysel, do ktorého je zainteresovaných veľa ľudí a hlavne peňazí. Je choromyseľné robiť niečo len pre svojich kamarátov. Povedať si, že ľudia sú blbí, lebo si nepozreli môj film, je arogantné. Aby si však film na seba zarobil, musí ho vidieť aspoň 400-tisíc divákov, čo je na Slovensku takmer nemožné.
Otázka je, či je osobnosť tvorcu dôležitejšia ako jeho dielo. Na Slovensku máme pocit, že umelec by mal byť vzorným občanom, máme na to trochu malomeštiacke kritériá. Možno preto, že sme nemali šľachtu a u sedliaka by bola veľkorysosť samovražedná. Olamovanie hrotov je však najhoršia kliatba slovenskej kultúry. Bojíme sa byť výrazní, každý uberá, veď sme rodina. Komunity sa síce poznajú všade na svete, ale u nás je to všetko akési veľmi osobné," povedal Hron pred rokmi v rozhovore pre SME.

Posledná rozlúčka so známym producentom bude v piatok 18. júla o 11:30 na Martinskom cintoríne v Bratislave.