Polícia zabila burundského reportéra a jeho rodinu

Polícia zabila burundského reportéra a jeho rodinu Ilustr. foto: Omédiách.com

Burundské bezpečnostné sily zabili novinára štátnej televízie RTNB, jeho manželku, ich dve deti a ďalších civilistov pri záťahu proti opozícii v hlavnom meste Bujumbura. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

 

 

Pri utorkových násilnostiach v štvrti Ngagara, ktorá je baštou odporcov režimu prezidenta Pierrea Nkurunzizaa, prišlo o život najmenej šesť ľudí vrátane jedného policajta, uviedol policajný hovorca. Ďalší jeden policajt bol podľa neho vážne postrelený.

Podľa očitých svedkov bezpečnostné sily "zmasakrovali" strelami do hlavy a hrude najmenej sedem civilistov.

Medzi obeťami bol kameraman RTNB Christophe Nkezabahizi a jeho rodina. Boli vraj zastrelení z bezprostrednej blízkosti v ich obydlí. Dcéra mala 16 rokov, syn 14, povedali AFP miestni obyvatelia.

V Burundi, odkiaľ utieklo mnoho novinárov do zahraničného exilu, je politická kríza od apríla, kedy Nkurunziza oznámil, že sa bude usilovať o tretí mandát. To podľa opozície, občianskych organizácií aj časti prezidentovho tábora odporuje ústave.

Od jeho opätovného zvolenia v júli pribúda násilie. Sú hlásené vraždy osobností na oboch stranách, útoky proti polícii a mimosúdne popravy opozičníkov.