Markíza odvysielala ospravedlnenie za mucinkovanie

Markíza odvysielala ospravedlnenie za mucinkovanie Reprofoto Markíza

Dotknutá učiteľka, ktorá bola redaktorom Markízy obvinená z nevhodného správania, sa dočkala ospravedlnenia až po dvoch rokoch.

V utorok na konci Televíznych novín Markíza odvysielala tento oznam:

"Televízia Markíza dňa 20.3.2014 odvysielala v reláciách Prvé televízne noviny a Televízne noviny hlavné správy reportáž s názvom V obci na východe Slovenska sa učiteľka mucinkovala s 9-ročnými deťmi. V uvedenej reportáži boli odvysielané nepravdivé a pravdu skresľujúce údaje o tom, že učiteľka základnej školy sa mala nevhodne správať k deťom, malo dochádzať k masírovaniu, mucinkovaniu, ošahávaniu a ohmatávaniu v oblasti krku, pliec a pŕs a privezovaniu k stoličkám. O týchto obvineniach mali riaditeľku základnej školy informovať rodičia sťažnosťami na danú učiteľku. Deti mali uvádzané obvinenia potvrdiť. Všetky tieto tvrdenia odvysielané v predmetnej reportáži sú nepravdivé a pravdu skresľujúce a za ich odvysielanie sa dotknutej učiteľke ospravedlňujeme."

Reprofoto: Omédiách.com

Šlo o reportáž, kde Markíza nepriamo obvinila učiteľku základnej školy z nevhodného správania na základe vyjadrenia matky. Vo vysielaní nebolo vyjadrenie učiteľky. Na ospravedlnenie čakala učiteľka dva roky. Prípadom sa zaoberala Rada pre vysielania a retransmisiu, ktorá už v roku 2014 rozhodla, že televízia porušila zákon.

Podľa rozhodnutia rady televízia príspevkom zasiahla do osobnej cti učiteľky a dostala dve pokuty: 5 tisíc eur za odvysielanie príspevku v televízii, kde podľa rady bolo porušené ustanovenie o ochrane ľudskej dôstojnosti a ustanovenie o objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov a o povinnosti oddeľovať názory a komentáre od informácií spravodajského charakteru. Za príspevok na webe dostala tisíc eur.

Reportážou sa zaoberal aj súd.

Článok na webe Markíza stiahla.