Už sa to blíži: Bude zvýšenie koncesionárskych poplatkov alebo prvá demisia?

Už sa to blíži: Bude zvýšenie koncesionárskych poplatkov alebo prvá demisia? Reprofoto: Smer-SD

Návrh zvýšenia koncesionárskych poplatkov je nachystaný, ministerstvo financií verejnosť ale  aj partneri v koalícii sú proti.

 


Minister kultúry Marek Maďarič sa rozhodol predložiť na rokovanie vlády, ktoré bude v stredu, návrh novely zákona o koncesionárskych poplatkov a to aj napriek nesúhlasu niektorých koaličných partnerov. Ak sa mu nepodarí presadiť zvýšenie, hovorí o demisii. „Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje," povedal v júni.

 Podľa návrhu by sa mala výška poplatkov zvýšiť od 1. januára 2017 na 7 eur za mesiac pre platiteľa, ktorý je fyzickou osobou a od 7 eur do 697 eur za mesiac pre platiteľa, ktorý je zamestnávateľom, a to v závislosti od počtu zamestnancov. Oproti platnej sadzbe úhrady tak dôjde k zvýšeniu pre každú kategóriu platiteľov cca o 50%. Zároveň by sa mal podľa návrhu poplatok časom valorizovať.

Odporúčame aj: Ako ušetriť na koncesionárskych poplatkoch, prinášame rady a tlačivá

Návrh zákona z dielne nominanta Smeru nemá podporu v koalícii, ale ani v samotnej vláde. Návrh nepodporí predseda SNS Andrej Danko a očakáva, že tak urobia aj jeho stranícki kolegovia. „"Vidím veľké rezervy v činnosti Rozhlasu a televízie. Bez toho, aby som urážal pracovníkov RTVS, mali by sme ju prehodnotiť. Zvyšovanie poplatkov je posledná možnosť. SNS za žiadnych podmienok v tejto podobe návrh nepodporí."

Na rokovanie vlády ide návrh s rozporom s Ministerstvom financií, Republikovou úniou zamestnávateľov, ZMOSom a s čiastočným rozporom s verejnosťou.

MF SR žiada, aby bol návrh prepracovaný tak, aby inštitúcia nebola dotovaná zo štátneho rozpočtu. RTVS totiž okrem koncesionárskych poplatkov dostáva pravidelnú dotáciu zo štátu na projekty ako je napríklad Marcinova talkshow.

Ministerstvo nesúhlasí ani s navrhovanou výškou sadzieb pre podnikateľské subjekty a požaduje ponechať pôvodné sadzby platné v súčasnosti. Podobný názor má aj ministerstvo hospodárstva, ktoré tvrdí, že zvýšenie sadzieb úhrady pre podnikateľské subjekty je v rozpore s princípom znižovania zaťaženia podnikateľského prostredia.

Proti tomu, aby poplatky platili aj zamestnávatelia, je aj Klub 500. „Sme presvedčení, že ide o duplicitu platby vzhľadom na to, že osoba/zamestnanec uhrádza koncesionárske poplatky doma a nie je teda potrebné uhrádzať ich opakovane."
Zásadný nesúhlas vyjadril aj poslanec Miroslav Beblavý. Zvýšenie bude mať podľa neho negatívny vplyv na viac než 1 289 000 platiteľov plnej sadzby úhrady, a to predovšetkým z dôvodu, že takýto systém úhrad nie je sociálne spravodlivý, keď úplne rovnakú sadzbu úhrad platí osoba s minimálnou mzdou a osoba s nadštandardnými príjmami. Žiada preto zavedenie financovania RTVS fixným percentom zo štátneho rozpočtu.