Bývalá redaktorka kritizuje súčasnú redaktorku RTVS za postoj k potratom

Bývalá redaktorka kritizuje súčasnú redaktorku RTVS za postoj k potratom Foto: FB Zuzany Hanzelovej

Zuzana Hanzelová verejne podporila iniciatívu „czarny protest" proti sprísneniu zákona o potratoch v Poľsku.

 

 

Redaktorka televízneho spravodajstva zverejnila na Facebooku svoju fotografiu, na ktorej drží nápis #czarnyprotest, čo je názov protestu poľských žien proti prijatiu tvrdého protipotratového zákona, podľa ktorého lekára, ktorý vykoná potrat, aj ženu, ktorá oň požiada, čaká väzenie.

„Predstavte si, že muž znásilní 12 ročné dievča a ono otehotnie. Ak v Poľsku prejde nový zákon o potratoch, toto dievča buď dieťa porodí alebo jej bude hroziť päť rokov väzenia. Šialené? Dosť. Realita? Zrejme už čoskoro," píše Hanzelová. V statuse popisuje, že aj doposiaľ bola legislatíva v Poľsku prísna, čoho výsledkom je, že „reálne ide totiž od 80 000 do 190 000 žien ročne na potrat buď načierno alebo v zahraničí... Do zahraničia idú ženy, ktoré na to majú peniaze. Bežná poľská žena je odkázaná na nelegálne potraty s nízkym zdravotným štandardom," píše Hanzelová, ktorá zákon odsudzuje no zároveň dodáva: „Je jasné, že všetci nemáme rovnaký názor na základné práva. Pozerajme sa spoločne aspoň na to, že takýto zákon zdravotne ohrozí tisíce žien."

 

Facebook Zuzana Hanzelová

 

Podobnú podporu vyjadrilo protestujúcim ženám v Poľsku mnoho ľudí aj v zahraničí s hastagom #czarnyprotest či #blackprotest.

Status Hanzelovej kritizuje bývalá redaktorka RTVS Zuzana Hanusová. „Problémom je, že hoci ide o občiansku iniciatívu, redaktorka verejnoprávnej televízie sa stala tvárou jedného názorového prúdu," píše Hanusová, ktorá bola v minulosti redaktorkou STV aj SRo, na webe postoj.sk, kde teraz pracuje.

V minulosti mala práve ona v RTVS problém, keď sa stala signatárkou petície Novinári za život.

Foto: Postoj„Sama som sa pred pár rokmi ešte ako redaktorka Slovenského rozhlasu spolu s vtedajším kolegom Jaroslavom Barborákom zapojila do petície Novinári za život. A hoci som už bola na materskej dovolenke s prvou dcérkou, dostala som predvolanie a napomenutie od vedenia inštitúcie, že sa pod hlavičkou verejnoprávnej inštitúcie zapájame do aktivít, ktoré jasne propagujú jeden názor," píše Hanusová a popisuje, ako sa s dieťaťom v nosiči dostavila do rozhlasu, aby si od vedenia redakcie vypočula napomenutie, že toto nie je vhodný spôsob vyjadrenia svojho názoru, a ak sa to bude opakovať, vyvodia z toho dôsledky.

„Pretože som nesúhlasila so stiahnutím svojho podpisu, dohodli sme sa na kompromise, že pod svojím menom uvediem, že som rozhlasová redaktorka, a nie redaktorka SRo. Štatút verejnoprávnej inštitúcie sa niekedy napĺňa naozaj dôsledne," napísala Hanusová.

Podľa štatútu RTVS je neprípustné, aby pracovník RTVS „verejne prezentoval svoje politické alebo náboženské názory a postoje prostredníctvom RTVS a ani v jeho mene a spájal programové pôsobenie pre RTVS so svojou činnosťou v politickom alebo inom názorovom zoskupení."

 

Čo na to hovorí RTVS?

„Pani Hanusová sa odvoláva na situáciu, ktorá sa odohrala ešte za bývalého vedenia RTVS, preto sa k jej prípadu nevieme relevantne vyjadriť," napísal v stanovisku pre Omédiách.com Juraj Kadáš z RTVS. V súčasnosti sa podľa jeho slov všetci programoví pracovníci RTVS musia riadiť štatútom programových pracovníkov RTVS a Etickým kódexom redaktorov RTVS pre správanie sa na sociálnych sieťach. Tento kódex bol zavedený až po nástupe manažmentu RTVS Václava Miku.

Ako hodnotí RTVS status súčasnej redaktorky Hanzelovej?: „Sme presvedčení, že redaktorka Zuzana Hanzelová v tomto prípade ani jeden z týchto interných dokumentov neporušila," napísal Kadáš.

Minulý rok ukončila RTVS spoluprácu s moderátorkou Natáliou Žembovou. Tá nevyjadrila len svoj názor, ale priamo vystupovala v reklamnom spote Aliancie za rodinu. 

štatút programových pracovníkov, podľa ktorého j neprípustné, aby pracovník RTVS „verejne prezentoval svoje politické alebo náboženské názory a postoje prostredníctvom

RTVS a ani v jeho mene a spájal programové pôsobenie pre RTVS so svojou činnosťou v politickom alebo inom názorovom zoskupení.“