Festival Jeden svet dnes začal

Festival Jeden svet dnes začal Foto: Jeden svet

Poukazovať na pragmatické riešenia problémov dnešného sveta namiesto stavania plotov a múrov. Aj to sa skrýva pod mottom 17. Ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet - Odmyslime si ploty. Ten sa v Bratislave začína už dnes 13.10.2016 a potrvá do 18.10.2016, nasledovaný bude 25 regionálnymi festivalmi od Stropkova po Malacky.

 

 

Festival v Bratislave premietne na štyroch festivalových miestach v 8 filmových sekciách 100 projekcií 53 na prestížnych festivaloch oceňovaných filmov zo Slovenska aj spoza hraníc. Prekladá ich 10 diskusiami a ďalšími sprievodnými podujatiami a nezabúda ani na deti a mládež. Tematicky reaguje na aktuálne dianie - extrémizmus rozmáhajúci sa aj našou spoločnosťou, situácia v Sýrii, nevyspytateľné Rusko, stúpenci násilnej verzie džihádu v Európe. Konkrétne filmy, diskusie či sprievodné aktivity si môžu diváci vybrať v prehľadnom programe na stránke www.jedensvet.sk.

Nie náhodou je hlavným mottom 17. ročníka festivalu veta Odmyslime si ploty. Festival mottom vždy reaguje na vývoj spoločnosti a aktuálne dianie vo svete. A nie je tomu inak ani v tomto roku. K migrácii, ktorá naďalej rezonuje našimi spoločnosťami sa pridali aj ďalšie pálčivé otázky. V parlamente sa nám ocitli fašisti, z EÚ sa rozhodla odísť kľúčová krajina, skepsa narastá. „Naše motto má podporiť kritické myslenie, mentálnu otvorenosť, zvedavosť či samostatné hľadanie odpovedí. Jednoducho symbolizuje rozširovanie obzorov a neuzatváranie sa pred svetom." vysvetľuje riaditeľka festivalu Nora Beňáková. Okrem tejto výsostne aktuálnej témy sa festival venuje rôznym ďalším témam spojeným s ľudskými právami, či našim konzumným správaním, ktoré prispieva k devastácii planéty, ale aj filmy, ktoré riešia rôzne globálne, ale aj čisto lokálne problémy spojené napríklad so vzťahom automobilistov a cyklistov v našich mestách.

Súčasťou festivalu sú aj dve súťažné sekcie. Po druhý raz bude mať festival Jeden svet aj sekciu s hlavnou medzinárodnou súťažou, v ktorej „súťažia filmy zobrazujúce silné príbehy jednotlivcov, ktorí bojujú alebo bojovali za lepší svet," objasňuje nosnú myšlienku súťaže Nora Beňáková. Stretne sa v nej päť silných príbehov. Medzi nimi afganská raperka, ktorej hrozí dohodnutá svadba, čínsky právnik, ktorého režim stavia pred ťažkú voľbu, ukrajinský pastor suplujúci štát, egyptská vzdelaná žena vo svete mužov, či odvážni hudobníci z Mali. Okrem zahraničných filmov porota ocení aj najlepší slovenský dokument minulého roku.

Súčasťou prvého festivalového dňa je už tradične aj udeľovanie Ceny Človeka v ohrození. Cenu, ktorú počas dnešného slávnostného otvorenia festivalu odovzdá riaditeľ neziskovej organizácie Človek v ohrození Braňo Tichý, získala dvojica laureátov - Irena Bihariová a Daniel Milo. Tí sa ako jedni z mála ľudí celé svoje profesionálne životy venujú boju proti extrémizmu a deleniu na „my" a „oni". Majú za sebou stovky školení, diskusií, publikácií a článkov, ktorými pomáhajú, aby extrémizmus na Slovensku nerástol. „Za svoju prácu si od rôznych nenávistných skupín vyslúžili množstvo urážok a hrozieb. Je najvyšší čas ukázať, že ich prácu si ako väčšinová spoločnosť ceníme a chceme sa za ňu aspoň takto poďakovať," vysvetľuje jeden z dôvodov udelenia ceny Braňo Tichý.

Festival ponúka program na štyroch miestach – v kinách Mladosť a Kino Film Europe, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU a v KC Dunaj.