Ruskej televízii nečakane zmrazili účty v britskej banke

Ruskej televízii nečakane zmrazili účty v britskej banke Reprofoto RT

Ruskej štátnej televíznej spoločnosti Rossija Segodňa, známej aj pod skratkou RT podľa skoršieho názvu Russia Today, boli v Británii zatvorené všetky bankové účty, a to bez možnosti odvolania proti tomuto rozhodnutiu.

    

RT je zameraná na propagáciu politiky Kremľa v zahraničí. Agentúra TASS dala uzavretie bankových účtov do súvislosti s prehreškami stanice voči britským pravidlám vysielania.
"Zavreli nám účty v Británii. Všetky účty. Proti rozhodnutiu sa nemožno odvolať. Nech žije sloboda slova!" napísala na twitteri šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová. Uviedla, že nepozná dôvody, neskôr však portálu RBK naznačila, že môže ísť o súčasť nových britských sankcií proti Rusku. Napriek tomu RT dúfa, že sa jej činnosť v Británii podarí zachovať.

"Zdá sa, že Londýn pri odchode z Európskej únie ponechal v Európe svoje záväzky týkajúce sa slobody slova. Ako sa hovorí, do nového života sa musí vstúpiť bez škodlivých zlozvykov," poznamenala na twitteri hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Ruská agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula, že britský regulátor Ofcom odhalil v niekoľkých programoch RT porušenie britských pravidiel vysielania. Napríklad v dokumente o ukrajinských utečencoch zistili porušenie zásady objektivity. Ďalšie výhrada sa týkala relácie o odhaľovaní pravdy, podľa ktorého britská televízia BBC v reportáži o použití chemických zbraní v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a tiež v jednom interview zamenila napalm za chemické zbrane. Podľa regulátora RT zveličila význam vyšetrovania týchto nepresností, a tým uviedla divákov do omylu.

Sama stanica na svojom anglickom webe uviedla, že zatvorené boli jej konta v britskej banke The National Westminster Bank, ktorá "po starostlivom zvážení" informovala britskú odbočku RT, že nabudúce nebude jej klientom, a to bez ďalšieho vysvetlenia. Len s dodatkom, že rozhodnutie sa týka celej skupiny Royal Bank of Scotland Group a nepodlieha diskusii.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú napäté kvôli Sýrii a Ukrajine. Šéf britskej diplomacie Boris Johnson minulý týždeň rozhneval Rusko svojou výzvou verejnosti, aby pred ruským veľvyslanectvom protestovala proti ruským náletom na sýrske mesto Halab.

Televízia Russia Today vznikla v roku 2005. Od roku 2005 vysielala z Moskvy 24 hodín denne v angličtine. Od začiatku je šéfredaktorkou stanica Simoňjanová. V Británii vysiela RT UK z londýnskeho štúdia od konca októbra 2014.