Komunikácia Polície SR na facebooku dnes skončila fiaskom a cenzúrou

Komunikácia Polície SR na facebooku dnes skončila fiaskom a cenzúrou Zdroj: FB Polícia SR

Polícia Slovenskej republiky dnes predviedla cenzúru, za ktorú by sa nehanbili jej kolegovia z čias socializmu. Pozrite si kritické komentáre, ktoré admin polície odstránil.

 

 

Len nedávno Polícia SR zriadila oficiálnu stránku na Facebooku a tešila sa z množstva pribúdajúcich fanúšikov. Dnes predviedla, ako sa pred kritikmi chráni.

Začalo to fotografiou. Zrána sa polícia na facebooku pochválila fotkou s názvom Kontrola v škole a poznámkou: „V týchto chvíľach sme na jednej bratislavskej škole, kde vykonávame preventívnu prehliadku na omamné a psychotropné látky. V hlavnej úlohe 6-ročná fenka nemeckého ovčiaka Kandy z chovnej stanice PZ. Video zverejníme neskôr." Na fotke je niekoľko dievčat, ktoré sedia v lavici a pozerajú na policajtov.

Facebook @policiaslovakia

Pod fotkou začali pribúdať rôzne reakcie: niektorí políciu chválili, že im držia palce, že je to záslužná práca v prevencii proti drogám. No mnohí ostali pobúrení – kontrolu detí považovali za zastrašovanie, kritizovali nevhodný prístup a viacerí si neodpustili poznámku, že radi by podobný prístup privítali aj pri ministrovi vnútra či podnikateľovi Bašternákovi.

Polícia urobila najhoršie čo mohla. Namiesto toho, aby nechala ľudí vyjadriť svoj názor, alebo s nimi diskutovať, veľkú časť kritických či ironických komentárov admin stránky odstránil. Len málo z nich bolo vulgárnych. Zmizli hlavne komentáre, ktoré kritizovali ministra, prácu polície, či kritizovali mazanie komentárov. Napríklad zmizol ironický komentár Jany Vrábľovej: "U pána ministra už ňuchal?" Alebo: „To je tá sľubovaná diskusia prezidenta PZ so študentami." Dlho sa neohriala na stránke ani poznámka: "Fasa chlapci! A predvolanie Ficovi odnesené? A čo vraví pes na svojho ministra?" Cenzúra vyvolala mnoho ďalších kritických reakcií a zdieľaní. Polícia sa oficiálne do diskusie zapojila prvým komentárom až po takmer 4 hodinách, keď napísala: "Počas podobnej akcie sme minulý rok našli jednorazovú dávku marihuany u 13-ročného chlapca na základnej škole v Trnave."

Aj stránka Omédiách.com sa pokúsila zapojiť do diskusie na facebookovej stránke Polície SR. Pokus skončil pár sekúnd po prvom kritickom komentári banom od admina stránky - stránka Omédiách.com už komentovať čokoľvek na facebooku polície nemôže.


Tu sú niektoré komentáre, ktoré z facebookovej stránky polície zmizli. My sme ich zachránili (mnohé ďalšie máme v redakcii):

 

 

Upozornenie pre redakcie: Preberanie printscreenu zmazaných komentárov zo stránky Omediach.com bez súhlasu redakcie Omédiách.com je zakázané.

 

Aktualizácia o stanovisko Prezídia Polícajného zobru SR 15:55:  "Drogovú trestnú činnosť u mladistvých vnímame veľmi citlivo. V diskusii pod príspevkom o štandardnej preventívnej aktivite, ktorá sa pravidelne realizuje v každom kraji už niekoľko rokov, sa objavilo viacero príspevkov, ktoré nemali s danou témou nič spoločné. Medzi ne patria aj útoky a obvinenia konkrétnych osôb bez rozdielu ich pohlavia, rasy, národnosti alebo politickej príslušnosti. Taktiež si vyhradzujeme podľa našich pravidiel právo na odstránenie takých komentárov, ktoré absolútne bez dôvodne dehonestujú prácu polície. Na druhej strane chápeme, že je vždy jednoduchšie napísať pár útočných a niekedy až vulgárnych slov z pohodlia domova bez námahy a snahy spoznať policajnú činnosť," napísalo oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru v stanovisku (celý text) pre Omédiách.com.