Kauza lesbického páru nespustila hromadný návrat kariet IKEA

Kauza lesbického páru nespustila hromadný návrat kariet IKEA Foto: Ikea

Potom, ako Ikea odmietla stiahnuť katalóg s lesbickým párom, Aliancia za rodinu odporúčala svojim členom a priaznivcom, aby bojkotovali obchodnú značku Ikea.

 

 

"Žiadame spoločnosť o stiahnutie magazínu a verejné ospravedlnenie. Ak sa tak nestane budeme informovať naše rodiny, aby si našli vhodné formy protestu, ako je vrátenie klubových IKEA kariet a zváženie nákupov v tejto spoločnosti," povedala Anna Verešová z Aliancie.

Napriek medializácii bojkotu a výzve Aliancie, ktorá hovorí, že združuje 60 organizácií s tisíckami členov, hromadný návrat kariet sa zatiaľ nekonal. „Za posledné týždne sme zaznamenali približne desať žiadostí o zrušenie členstva v klube IKEA Family," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa Ikea Jana Hrubcová. Prírastok nových členov je podľa nej bežný, približne 140 ľudí denne. „Žiadny výrazný rozdiel nepozorujeme," dodala.

Odporúčame aj: Obhajcom rodiny sa nepáči katalóg Ikea s lesbickým párom žien

Foto: Aliancia za rodinu

„Informáciu o počte vrátených kartičiek samozrejme nemáme, nakoľko sme ani nevyzývali, aby nás ľudia informovali. Na druhej strane sme kde-tu zachytili úmysel konkrétnych ľudí vrátiť kartičku," povedal pre Omédiách.com.

 

Akcia aliancie proti zobrazeniu dvoch žien v katalógu, ktoré vychovávajú spolu syna, vyvolala aj protireakcie. Obhajcovia práv homosexuálnych párov spustili petíciu za podporou Ikea. Popri pobúrených reakciách proti katalógu Ikea, boli aj takí, ktorí prehlasovali, že hoci Ikea nenavštevovali, na znak podpory tam pôjdu nakúpiť a vybavia si aj zákaznícku kartu.

Aliancia prejavila Bojkot aj osobne. Jej zástupcovia boli na protest s transparentom pred obchodným domom Ikea v Bratislave.