Ficovi ide len o ovládnutie RTVS

Ficovi ide len o ovládnutie RTVS Ilustr. reprofoto RTVS

Robert Fico dnes opäť dokázal, že mu nejde o ľudí, ale len o seba samého. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tak reagovala na kontrolný deň na ministerstve kultúry. Fico sa dnes postavil za ministerku kultúry, resp. nekultúry Martinu Šimkovičovú, po boku ktorej útočil na novinárov, na menšiny aj na RTVS, z ktorej chce urobiť dezinformačné médium.

„Odvolanie Šimkovičovej žiada viac ako 180-tisíc ľudí. Je to ministerka, ktorá šíri nenávisť, rozdeľuje spoločnosť, hrá sa na národniarku, no žije v Rakúsku a o slovenskej kultúre nevie nič,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling. Fico so Šimkovičovou dnes nepovedali nič o tom, ako pomôžu slovenskej kultúre, namiesto toho len na všetkých útočili a dokázali, že im ide najmä o to, aby bola RTVS televíziou, ktorá bude robiť koalícii propagandu. „Chcú, aby to bola televízia, ktorá nepovie ľuďom o tom, že benzín je drahý, že vláda nerieši ceny potravín, že znižuje tresty zločincom alebo o tom, že ľuďom zvyšuje dane a sebe platy,“ vysvetlil B. Gröhling.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák zároveň pripomenul, že Martina Šimkovičová je aktuálne najmenej dôveryhodnou ministerkou so 65-percentnou nedôverou. „Dnes sme sa nedozvedeli absolútne nič o nejakej stratégii. Ani sedem mesiacov po tom, čo sa ministerka chopila kormidla na ministerstve, nemáme žiadnu víziu, stratégiu, žiadnu začatú odbornú diskusiu,“ povedal a zamyslel sa nad tým, čo je napríklad so stratégiou Kultúry a kreatívneho priemyslu. „Ako sa s ňou vysporiadala? Čítala ju? Rozumie jej vôbec?“ pýta sa R. Parák.

Ministerstvo kultúry pracuje podľa neho úplne nekoncepčne a nemá záujem o víziu. „Jediné, čo sme sa dozvedeli je, že treba ovládnuť inštitúcie a kontrolovať zdroje, ktoré poskytujú na slovenskú kultúru. No nie to, ako sa majú tieto inštitúcie zlepšovať, ako majú lepšie fungovať,“ vysvetlil René Parák. Poznamenal zároveň, že všetci členovia komisií vo Fonde na podporu umenia, ktoré posudzujú projekty, odmietajú na protest proti návrhu zákona o fonde ďalej na ich pozíciách pracovať. „Odmietajú byť iba štafážou,“ doplnil s tým, že fond bude ešte pred prijatím zákona totálne nefunkčný.

„Nevieme ani to, ako sa ministerstvo vysporiadalo s hromadnými pripomienkami k návrhu zákona o STAR, ktorého finálnu podobu nepoznáme a dosť sa jej obávame. Jediné, čo z kuloárov vieme je, že z návrhu vypadla toxická programová rada,“ vysvetlil René Parák. Od ministerky Šimkovičovej očakávame koncepčný strategický materiál a nie schovávanie sa za chrbtom Roberta Fica. „Skutočnou obeťou nie je ona, ale slovenská kultúrna obec,“ dodal na záver tímlíder SaS pre kultúru.