Ministerka Dolinková zabezpečila Pente 39,5 milióna

Ministerka Dolinková zabezpečila Pente 39,5 milióna Reprofoto Facebook Zuzana Dolinková

Hnutie SLOVENSKO upozorňuje na ohrozenie 212 miliónov EUR z Plánu obnovy kvôli porušeniu pravidiel ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou.

Výzva z Plánu obnovy a odolnosti (POO) na zdravotníctvo bola pre hnutie SLOVENSKO prioritou a preto sme zabezpečili ešte ako vládna strana 1,5 miliardy z POO práve pre zdravotníctvo, z čoho až 1 miliarda EUR mala ísť na vybudovanie nových nemocníc.

Aby sme peniaze dostali, je nutné dodržiavať dohodnuté pravidlá v jednotlivých výzvach.

„Máme podozrenie, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková porušila pravidlá a bude tak ohrozená celá výzva za 212 miliónov EUR. Ministerka chcela vyhovieť Pente a zvýhodnila jej nemocnicu v Spišskej Novej Vsi,“ povedal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ministerka Dolinková podpísala dodatok, ktorým zmenila pravidlá súťaže pre konkrétnu nemocnicu. Umožnila, aby Penta nemusela odovzdať svoju nemocnicu s hotovými novými a zrekonštruovanými lôžkami do júna 2026 – čo bolo podmienkou tejto výzvy pre všetky nemocnice, ktoré sa do súťaže zapojili. Nemocnica Penty tak dostala úľavu, že do tohto termínu jej stačí odovzdať iba hrubú stavbu a len 34 zrekonštruovaných lôžok a 121 rozostavaných lôžok.

Platí stále pôvodná výzva a ministerka nezmenila výzvu, len podpísala dodatok, a to je podľa Národnej implementačnej koordinačnej autority pod vedením vicepremiéra Petra Kmeca problémom a ohrozením celej výzvy za 212 miliónov EUR.

Pani ministerka si nechala vypracovať analýzu advokátskej kancelárie, ktorá hovorí o tom, že žiadna nemocnica nebola v tejto výzve vylúčená preto, že nedokáže dostavať lôžka do stanoveného termínu. Zápisnica z preverovania celej výzvy však hovorí, že z výzvy boli vylúčené dve nemocnice – Humenné a Michalovce.

Ďalej podľa spomínanej analýzy Ministerstvo zdravotníctva na to, aby mohlo takúto zmenu urobiť, potrebuje súhlas Národnej implementačnej koordinačnej autority. Tá túto zmenu cez Petra Kmeca dôrazne neodporúčala.

Tá istá analýza tiež hovorí, že je potrebné znížiť poskytnutý príspevok, ale ministerka v dodatku garantuje Pente celých 39,5 milióna EUR. Ministerka tak zabezpečila Pente 39,5 milióna EUR aj v prípade, že nesplní pôvodné podmienky výzvy, do ktorej sa prihlásila.

„Kvôli krokom ministerky zdravotníctva, ktorá defraudovala výzvu z Plánu obnovy a odolnosti ministerka ohrozila 212 miliónov EUR. Zároveň svojim konaním na úkor Penty diskriminovala ostatné nemocnice, ktoré sa neprihlásili do výzvy, lebo z rôznych dôvodov nevedeli splniť nastavené pravidlá. Navyše, po uplynutí júna 2026 bude môcť Penta na svoju nemocnicu čerpať peniaze do výšky 39,5 milióna EUR zo štátnej kasy,“ dodal Marek Krajčí.