Na nový zákon o STVR si posvieti aj Európska komisia, Šimkovičovú navštívila eurokomisárka

Na nový zákon o STVR si posvieti aj Európska komisia, Šimkovičovú navštívila eurokomisárka Foto: MK SR

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová sa pri dnešnej návšteve Slovenska stretla aj s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou. Na stretnutí sa eurokomisárka venovala situácii v RTVS aj novému zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý včera odobrila vláda. Jaurová, ktorá má v Európskej komisii na starosti tému médií, povedala, že komisia zákon posúdi po jeho schválení, že v ňom vidí citlivé záležitosti a že komisia si počká na definitívne znenie zákona.

 

„Verejnoprávne médiá majú veľkú zodpovednosť, musia byť nezávislé a silné vo všetkých členských štátoch. Stretla som sa so slovenskou ministerkou kultúry Šimkovičovou, aby sme prediskutovali narastajúce obavy o slobodu médií a bezpečnosť novinárov na Slovensku. Zdôraznila som, že je potrebné rešpektovať Media Freedom Act (Akt o slobode médií, ktorý sa SR zaviazala dodržiavať),“ napísala po stretnutí Jaurová na sieti X.

Návrh zákona o STVR, ktorý kabinet premiéra Roberta Fica podporil v stredu, predpokladá napríklad výmenu terajšieho riaditeľa RTVS. Podľa kritikov zákona chce Ficova vláda ovládnuť verejnoprávne médium. Jourová povedala, že komisia zákon posúdi po jeho schválení a že v ňom vidí citlivé záležitosti.

"Komisia bude zákon vyhodnocovať, keď bude schválený. Budeme ho porovnávať s európskym zákonom o slobode médií. Povedala som niekoľko vecí, ktoré vidíme ako citlivé," povedala Jourová v Bratislave na stretnutí. Neskôr na tlačovej konferencii Jourová uvítala, že zákon nebude parlament schvaľovať v zrýchlenom režime. Z jej vyjadrenia tiež vyplynulo, že EK mala výhrady k zriadeniu programovej rady a k možnosti odvolať budúceho riaditeľa verejnoprávneho rozhlasu a televízie na Slovensku aj bez uvedenia dôvodu, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo kultúry. "Som rada, že ten zákon tak, ako bol schválený vládou, už prešiel určitými zmenami," povedala Jourová.