Zo záznamu diskusie TA3 s Mečiarom zmizla istá pasáž

Zo záznamu diskusie TA3 s Mečiarom zmizla istá pasáž Reprofoto TA3

Televízia TA3 odmieta, že by došlo k manipulácii s nahrávkou relácie.

TA3 minulý týždeň pozvala do relácie o Mečiarových amnestiách Vladimíra Mečiara. Niekdajší premiér a predseda HZDS si dal podmienku, že pôjde naživo.
Relácia mala mimoriadny ohlas.

Celý záznam diskusie moderátora Petra Bielika s Mečiarom a Bélom Bugárom televízia následne zverejnila na svojej stránke aj na profile televízie na YouTube, s malou výnimkou. Ako nás upozornil čitateľ, v nahrávkach chýba minimálne jedna 34 sekundová pasáž, ktorá je vystrihnutá tak, že si to bežný divák nevšimne. V reprízovanej časti v televízii šla relácia v plnom znení. Vo vystrihnutej časti Mečiar rozpráva napríklad o tom, že Michal Kováč mal byť stíhaný za úplatu, o plánoch vlády či o poskytnutí ochrany. V zázname chýba aj celkom závažná otázka moderátora Bielika.

Tu je prepis časti relácie. Podčiarnutá je pasáž, ktorá v zázname na webe TA3 a na YouTube chýba:

Mečiar Moja informácia je úplne odlišná. Pretože tam boli dvaja ľudia, ktorí ešte kontaktovali Fegyveresa. Ja som o tom nevedel, že ho kontaktujú. A naraz prišla informácia od jednej členky vlády, že sú dvaja ľudia. Toto bol jeden z nich, ktorí by radi mali so mnou kontakt, a chceli by mi situáciu vysvetliť...

Bielik Áno.

Mečiar Žiadal som, čo to bolo a čo to je. Niekto v Prahe. Niektorí hovoria, že to bola Ľuba Lesná, Milan Kňažko. Kňažko hovoril, že to bol niekto iný. Nakrútil s nimi klip, že za ich vraždu môžem ja. Príduc domov sa vyľakali, že čo keď sa to stane naopak, a zavraždí ho druhá strana. Tak toto oznámili. Keď som dostal toto oznámenie, okamžite som využil svoje právomoci a dal im osobnú ochranu z Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Bielik To znamená, tí ľudia, ktorí dovtedy molestovali, ktorí ich dovtedy prenasledovali, zrazu to prestali na váš pokyn? Ale...

Mečiar Neprestali na môj pokyn, na môj pokyn im bola poskytnutá ochrana. Táto ochrana trvala isté časové obdobie, kým sa nestala pre ich spôsob života nemožnou. Takže potom táto ochrana bola ukončená, ale s tým, že sme prijali zásadu, že to, že bol natočený nejaký film alebo klip v Prahe, že to zverejníme a že zverejnením prestane byť táto vec zaujímavá. Čiže my keď sme išli a rozhodovali o amnestiách, tak okrem osobách, toku peňazí, ľuďoch z iných strán, ktorí mali podľa teda tých vedomostí, ktoré sme mali, sa dopúšťať, minimálne trestnej činnosti marenia vyšetrovania. Tam bolo nakladanie, manipulácia s peniazmi. A tí tvrdili, že sú stranícke peniaze, neboli stranícke peniaze... Stála otázka tak, že pre vládu, buď vláda pôjde cestou, že nechá týmto veciam voľný priebeh, že bude Michal Kováč, lebo to bolo ešte v lehote, stíhaný za úplatu. Že budú stíhaní ďalší predsedovia strán, že bude došetrený aj iný prípad, pričom amnestované veci sme už nemohli, aj iné prípady, ktoré v tejto súvislosti vystúpili....

Bielik No ale vy ste tými amnestiami predsa nechránili Michala Kováča. Vy ste chránili ľudí, ktorí urobili zavlečenie?

Mečiar Nie. Alebo povieme, že celý tento galimatiáš, ktorý je okolo toho, to znamená, stranícki funkcionári, finančné kruhy, dokonca teda Fegyveres nebol len v Budapešti, žil dlhodobo vo Švajčiarsku, v Rakúsku, vo Francúzsku...

Požiadali sme o stanovisko vedenie TA3

Riaditeľ TA3 pre externé vzťahy Igor Čekirda spolu s šéfedítorom webu ta3.com Mariánom Tabakovičom v telefonickom rozhovore odmietli akúkoľvek manipuláciu s nahrávkou. Povedali, že šlo technickú chybu. Hovorili, že pri spájaní väčších blokov do záznamu zvyčajne dôjde k sekundovému skoku. V tomto prípade to však bolo 34 sekúnd. „Pri automatickej archivácii relácie Téma dňa s Vladimírom Mečiarom na internetovú stránku www.ta3.com došlo k technickej chybe spôsobenej automatom, ktorý spája dlhé záznamy z polhodinových blokov. Pri predmetnom spojení došlo k niekoľkosekundovému poskočeniu," reagovala TA3 v písomnom stanovisku. Reláciu Téma dňa vysielala TA3 naživo 7.3.2017 a následne na obrazovke v niekoľkých reprízach, kde relácia o predmetnú pasáž skrátená nebola.

Odporúčame aj: Návšteva Mečiara v TA3 má pokračovanie. Trestné oznámenie za ohováranie

V mimoriadne sledovanej relácii moderátor Peter Bielik neupozornil divákov na istý konflikt záujmov. V čase, keď došlo k únosu Michala Kováča mladšieho a k Mečiarovým amnestiám pôsobila jeho mama Alica Bieliková v blízkosti hlavných aktérov. Od roku 1993 bola tajomníčka manželky exprezidenta Michala Kováča. V roku 1994 jej Mečiar ponúkol popredné miesto na kandidátke HZDS, následne bola zvolená do parlamentu a do roku 1998 pôsobila ako poslankyňa. Na ďalšiu kandidátku HZDS nebola zaradená, v septembri 1998 sa vrátila do kancelárie prezidenta. V roku 2002 vystúpila z HZDS, "lebo v ňom vládne arogancia a intrigy." Podľa Čekirdu nebol dôvod na to upozorňovať divákov.

Vystrihnutá je časť v čase medzi 20:28 a 20:29 (čas vpravo hore na obrazovke), keď minúta má len 26 sekúnd. Na nahrávke (záznam TA3 nižšie) je to približne na mieste 38:40: