Markíza už minulý rok natočila reportáž o zneužívaní 14-ročnej Natálie v zariadení v Galante

Markíza už minulý rok natočila reportáž o zneužívaní 14-ročnej Natálie v zariadení v Galante Reprofoto Markíza

Nevídaný dosah mal článok s názvom Requiem pre znásilnené dievčatá, v ktorom poslankyňa strany SaS Natália Blahová píše o údajnom zneužívaní len 14 ročných dievčat v resocializačnom zariadení.

 


Len za jeden deň si článok na jej blogu prečítalo takmer 350 tisíc ľudí, má viac ako tisícku zdieľaní. O prípad sa zaujíma polícia, prezident a mnohé médiá.

 

Markíza dne prišla so zásadnou informáciou, že približne pred rokom začala s prípravou reportáže o veľmi podobnom prípade zneužívania maloletých dievčat v rovnakom resocializačnom zariadení v Galante.

Reportáž vtedy neodvysielala, dnes vysvetlila prečo. Podľa slov moderátorky Zlatice Puškárovej lebo „náhle klienti zmenili svoje stanovisko a všetko popreli. Po medializácií poslankyňou Bláhovou nás opäť kontaktovala matka jedného z dievčat." Matka dnes vysvetlila, že reportáž stopla, lebo sa jej vyhrážali. Markíza dnes odvysielala túto reportáž, kde priniesla výpoveď nielen 14-ročnej Natálie, ale pravdeodobne aj ďalších dievčat.

„Bol tam jeden terapeut, ktorý bol sám preliečený narkoman. Raz večer prišiel za mnou na izbu, zavolal ma na cigaretu, že nech si idem zapáliť. Potom sme sa vrátili na izbu a vyspala som sa s ním. Povedal mi, že za to tam budem mať nejaké výhody. Že keď budem dobrá, tak bude chodiť Ježiško," popisuje 14-ročná Natália, ako vyžadoval sex terapeut v zariadení, kde po rozhodnutí súdu dá štát zatvoriť neplnoleté deti aj na 18 mesiacov a rodičia si myslia, že štát sa o nich postará.

Matka popísala, ako podala trestné oznámenie a keď televízia začala natáčať reportáž, tak na ňu tlačili, aby ju stiahla. „Navštívil nás pán riaditeľ (zariadenia) aj s jeho manželkou. Požadovali, aby sme okamžite tú Markízu odvolali, lebo oni sa báli o poškodenie mena, že im zoberú licenciu," povedala matka. "Začali nám chodiť výhražne SMSky, psychicky ju deptali," doplnil jej manžel.

Odporúčame aj: Na nápravné centrum v Galante upozornilo SME už v roku 2009

Redaktorka Markízy Kristína Kövešová, ktorá reportáž pripravovala, zároveň povedala, že aj jej sa vyhrážali - v samotnom zariadení: „Vo vnútri boli traja ľudia, ktorí sa mi vyhrážali, že ma ako novinárku zničia. Ukázali mi vyhlásenia, v ktorých klient a údajný svedok tvrdil, že som ich podplatila a naviedla na výpovede," povedala.

Markíza na konci reportáže prečítala stanovisko nemenovaného riaditeľa zariadenia: „Podané trestné oznámenie nezakladá preukázanie viny. Počkáme si na výsledok trestného konania. Orgánom činným v trestnom konaní poskytujeme súčinnosť a nemáme záujem na bulvarizácii problému. Sme presvedčení, že udalosti sa nestali. V prípade, ak by sa preukázala vina konkrétnej osobe, budeme súdnou cestou žiadať primeranú satisfakciu za poškodenia dobrého mena našej organizácie."

Aktualizácia: Do redakcie Markízy ale aj ďalších médií sa prihlásili ďalší klienti, ktorí popísali svoje skúsenosti so zariadením. Ich výpovede odvysielala Markíza v nedeľu večer.