Fico s jeho Sorosovou čriedou prasiat opäť nebezpečne prekročil hranice

Fico s jeho Sorosovou čriedou prasiat opäť nebezpečne prekročil hranice Reprofoto RTVS z relácie Expremiéri

Počúvať tlačovku Roberta Fica nie je jednoduché. Slovník ako z krčmy piatej cenovej skupiny. Jazyk a spôsob komunikácie predsedu Smeru a jeho niektorých spolustraníkov sú ukážkou naozaj najprimitívnejšieho politického prejavu, aký sme tu kedy mali.

 V posledných dvoch tlačovkách Fico s Lubošom Blahom predviedli primitívne urážanie prezidentky, opozície, ba dokonca už aj britského princa.

Špeciálnym terčom útokov Fica sa stali novinári zo SME, Aktualít, Denníka N či Markízy, ktorých nazval "sorosovskou skorumpovanou bandou prasiat", "čriedou prasiat","prašivými novinármi".

Práve spomínané redakcie zverejnili podrobnosti z nahrávok z poľovníckej chaty, z ktorých je zrejmé, že Fico sa tajne stretáva s ľuďmi, ktorí sú ochotní urobiť čokoľvek, aby dostali z väzby a zbavili obvinení ľudí figurujúcich v korupčných kauzách. Namiesto odpovedí na legitímne otázky, Fico na týchto novinárov útočil: "Toto len prasatá robia, čo dokážete vy urobiť v médiách proti nám,” reagoval na otázky redaktora Markízy.

"V slovenských niektorých médiách a mimovládnych organizáciách pôsobí Sorosova črieda prasiat. Po parlamentných voľbách v roku 2020 krochtali tieto prasatá od blaženosti, ale teraz kvičia, lebo vedia, že sa na nich varí voda,“ povedal na tlačovke a zopakoval to aj na svojom blogu, kde špeciálne adresoval tieto nadávky redakcii SME.


Ako môže jeden politik hovoriť o novinároch ako o prašivých..., ako o prasatách a že sa na nich "varí voda"?

V tomto prípade nejde len o nízku úroveň vyjadrovania politika, ale aj o nebezpečné vyhrážky a dehumanizáciu kritických novinárov (aj ľudí z mimovládnych organizácií) a spochybňovanie ich práce. Úloha médií v spoločnosti je dôležitá. Kontrolujú prácu politikov a ich úlohou je pýtať sa a zverejňovať informácie, ktoré vyvolávajú podozrenia z korupcie. Nadávanie im do prasiat, slizkých hadov, hyen, ako to robí Fico už roky, nielen znižuje úroveň spoločenskej diskusie ale vytvára pôdu pre útoky ďalších hejterov a môže byť aj predzvesťou fyzického násilia.