Štandard.sk to dotiahol na zoznam nedôveryhodných webov Konšpirátori.sk

Štandard.sk to dotiahol na zoznam nedôveryhodných webov Konšpirátori.sk Reprofoto Do kríža

Denník Štandard to po troch rokoch existencie dotiahol medzi nedôveryhodné stránky projektu Konšpirátori.sk. Projekt na základe posudku odborníkov vytvára zoznam stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Slúži na informovanie verejnosti, ale môžu ho použiť aj firmy, mediálne agentúry či inzerenti, ktorí nechcú, aby sa ich reklama zobrazovala na pochybných weboch.

Štandard, ktorý pred tromi rokmi založil Jaroslav Daniška spolu s Petrom Núñezom, má v rebríčku Konšpirátori.sk aktuálne skóre udelené komisiou: 6,9. Podľa Konšpirátori.sk splnil tieto kritéria pre zaradenie na zoznam:

- stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov,
- stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.

"Denník Štandard sa prezentuje ako konzervatívny a má viacero znakov, ktoré sú štandardom v médiách s dôveryhodným obsahom - napríklad zverejňovanie mien autorov textov či transparentný prehľad akcionárov. Vo svojich textoch však emocionálne manipuluje a selektívne informuje o migrácii, LGBTI+ ľuďoch, sústreďuje sa na správy a komentáre, ktoré majú vykresliť údajný úpadok a ohrozenie Západu v jeho etnickej, kultúrnej, náboženskej a ideologickej podobe a normalizuje a prináša do verejného diskurzu osobnosti a naratívy krajnej pravice,“ píše v záverečnom hodnotení projekt Konšpirátori.

Štandard vychádza od novembra 2020, profiluje sa ako konzervatívny web. Pod zámienkou „vyvažovania silného postavenia liberálnych denníkov a portálov“ však niektoré články normalizujú myšlienky a postavy európskej a svetovej krajnej pravice a môžu byť pre čitateľa zavádzajúce a emocionálne manipulatívne, upozorňuje projekt Konšpirátori.sk a ukazuje to aj na príkladoch.

Odporúčame aj: Pre Štandard písal niekdajší člen Slovenských brancov či redaktor Zem a Vek

Konšpirátori uvádzajú ako príklady "vykresľovanie migrácie ako hrozby", "nenávisť voči LGBTI+ ľuďom", "normalizáciu krajnej pravice" a hodnotia komentáre napríklad Vladimíra Palka či Daga Daniša. "Normalizácia krajnej pravice prebieha často na úrovni zľahčovania, zamlčovania a zapierania skutočnej povahy opisovaných ľudí alebo inštitúcií. Typickým príkladom je nesprávny spravodajský popis: napríklad, predstaviteľ krajne pravicovej Dánskej ľudovej strany je v texte Juraja Orolína „Nezápadní imigranti stáli Dánsko miliardy eur ročne, ukazuje vládny dokument“ označený za predstaviteľa „opozičnej národno-konzervatívnej Dánskej ľudovej strany“.

Častejšie však ide o priame propagovanie ľudí z okraja politického spektra ako relevantných a všedných konzervatívcov. Typickým je tu výber respondentov pre rozhovory, preberanie rozhovorov z pochybných zahraničných zdrojov, alebo využitie krajne pravicových postáv ako citovaných autorít.
Samozrejme, každé médium prirodzene vyberá, koho osloví a na aké témy píše. Pre Štandard je však význačné práve to, že si vyberá podľa krajne-pravicového, radikálneho kľúča spochybňujúceho demokraciu a ľudské práva.

V článku „Zapamätám si vaše tváre, vyhrážala sa porote obhajkyňa Antifa počas súdu v USA“ z 10. 8. 2023 sa redaktorka Dana Vitálošová explicitne opiera o nedôveryhodné a krajne pravicové zdroje, ktoré prezentuje ako dôveryhodné a relevantné. Jedným z jej zdrojov je „žurnalista“ Jack Posobiec, ktorý je v skutočnosti krajne pravicovým aktivistom a konšpiračným teoretikom, ktorý v minulosti šíril naratívy o „genocíde bielych“, alebo konšpiračnú teóriu známu ako Pizzagate."

Ďalšie sporné články, na ktoré upozorňujú Konšpirátori.sk, nájdete tu.

Štandard je miestom, kde sa uplatnili autori, ktorí písali pre hlavné dezinformačné médiá

Zástupcom šéfredaktora je podľa tiráže bývalý redaktor Parlamentných listov Peter Števkov, členom redakcie je bývalý redaktor Zem a Vek Tomáš Dugovič, hlavným editorom je bývalý redaktor Trendu a bývalý šéfredaktor Parlamentných listov Igor Matloň. Pre Štandard písal aj niekdajší člen pochybného polovojenského združenia Slovenskí branci Juraj Orolín. V redakcii pôsobil až do momentu, keď sme na webe Omediach.com upozornili na jeho minulosť.

K redaktorom patrí aj Tomáš Dugovič, ktorý v minulosti písal pre portál Zem a Vek, ktorý je tiež zaradený na zozname webov s pochybným obsahom projektu Konšpirátori.sk. Dugovič so Števkovom pôsobil aj v Denníku Slovensko. Denník Slovensko zanikol pri vzniku denníka Štandard a jeho redakcia doň plynulo prešla. Dugovič tiež pôsobil ako administrátor dvoch konšpiračných facebookových stránok, krajne pravicovej „Prečo amerikanofilom hrabe“ (túto aktivitu potvrdil aj v rozhovore pre DAV DVA, ďalšie médium na zozname pochybných webov) a proruskej „Vladimír Putin Náš Prezident !“

V septembri 2022 denník Štandard ohlásil „jednomiestnu miliónovú" investíciu od švajčiarskej investičnej spoločnosti Saidler & Co., s prísľubom možného ďalšieho balíka financií „dvojmiestneho miliónového čísla“ na pokračujúci rast média. Povaha a rozsah tejto investície, ktorá sa svojou štedrosťou a nejasným pozadím financií vymyká štandardom slovenského mediálneho trhu, vyvolal rad otázok a pochýb, na ktoré reagoval šéfredaktor Daniška vyhrážkami žalobou, upozorňuje projekt Konšpirátori.

Odporúčame aj: Denník Štandard píše pre Trend politiku aj komentáre, vydavateľstvo Penty predáva pre Štandard reklamu

Odborný posudok pripravil Pavol Hardoš z Ústav európskych štúdií a medzinárodných vzťahov FSEV UK

„Denník Štandard sledujem od jeho vzniku a za tie roky som nemal dôvod zmeniť môj názor, že ide o krajne pravicový projekt predstierajúci žurnalistiku. Teraz som mal konečne možnosť svoj názor podoprieť dlhšou analýzou. V minulosti bol portál v tzv. šedej zóne, no v priebehu septembra a októbra komisia hodnotila portál nanovo, v tomto hodnotení už web poskočil priamo do problematickej zóny – na zoznam nedôveryhodných webov. Štandard je teda teraz na rovnakom zozname ako Hlavné Správy a Zem a Vek," upozorňuje Hardoš na facebooku. „Znamená to, že ponúkajú rovnakú kvalitu? Podľa mňa určite nie. Nie je to ten istý druh dezinformačného webu, nie je to často ani ten istý žáner. Hrajú trochu inú ligu. Nerobia to totiž tak okato, primitívne a lacno, nefabulujú úplne všetko, nie sú ani na spoločenskom okraji – veď pre nich píšu aktívni politici, bývalí ministri, univerzitní profesori, pod vlastným menom. Majú ľudí na korektúry, editovanie, zamestnávajú ľudí s titulmi zo žurnalistiky. Je to celkovo oveľa elitnejší projekt. Vedia si zaviazať šnúrky, nie sú otvorene vulgárni, aj dizajn majú čistý, hoci trochu pajcnutý,“ dodáva vysokoškolský pedagóg a publicista Hardoš, podľa ktorého autori Štandardu majú základné novinárske zručnosti, majú tiež peniaze, konexie, maniere – ale jednako im nevadí programovo šíriť nenávisť.

"Nevadí im klamať, nevadí im odmietať základnú rovnosť pre všetkých a šíriť strach z inakosti konšpirovaním o údajných ideologických hrozbách. Nevadí im svoju vlastnú ideologickú radikálnosť nazývať štandardom a normalizovať niečo, čo patrí za okraj. Nevadí im vyvolávať neustály pocit ohrozenia, šponovať svoje publikum, aby odmietalo normálnu politickú súťaž v demokracii, ale videlo v oponentoch existenčnú hrozbu. ... To všetko z nich robí niečo nebezpečnejšie než je nejaký narcis, čo vydáva novodobú Bosorku na lesklom farebnom papieri, alebo dáky portál, čo len preberá agentúrne správy a dá im manipulatívny a emočne nabitý nadpis a priloží do textu nejakú zjavnú, z brucha vytiahnutú fabuláciu pre jednoduchších. Toto je elitný (v sociologickom zmysle tohto slova) projekt schopný lámať charakter diskurzu a odolnosť našej demokracie voči politickým hrozbám vzrastajúceho autoritárstva," píše Hardoš.