Poznáte Šimkovičovej TV Slovan? Takýto hrozný osud čaká RTVS

Poznáte Šimkovičovej TV Slovan? Takýto hrozný osud čaká RTVS Reprofoto TV Slovan

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová, ktorá je hlavnou tvárou proruskej dezinformačnej televízie Slovan, chce zmeniť RTVS na svoj obraz. Jej novela zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STR) mení nielen názov inštitúcie, zosadzuje z postu šéfa RTVS Ľuboša Machaja, ale už z predkladacej správy je jasné, akým smerom sa má RTVS uberať.

Šimkovičovej sa nepáči, že spravodajstvo a publicistika v RTVS ide v duchu médií tzv. hlavného prúdu. A tak bude pri novej STR zriadená tzv. Programová rada*, volená v parlamente, ktorá bude dohliadať nad obsahom a „bude dôsledne plniť úlohu spolutvorcu.“ Niečo podobné bolo naposledy za socializmu, bol to cenzorský úrad, ktorý kontroloval, čo novinári môžu a čo nemôžu písať v duchu straníckej línie.

*Aktualizácia 24.4.: Po veľkej kritike aj zo strany európskych inštitúcií Šimkovičová nakoniec Programovú radu zo zákona škrtla, ale hneď tam pridala tzv. Etickú komisiu, ktorá bude dohliadať na ľudí z programu. Čiže dohľad štátu cez nastrčených ľudí ostáva zaručený.

Priamy dosah na STVR bude mať aj hviezda konšpiračnej scény Šimkovičová. Po novom má vzniknúť nová sedemčlenná kontrolná rada, ktorej troch členov menuje a odvoláva ministerka kultúry. Táto rada bude kontrolovať telerozhlas, schvaľovať projekty ale voliť aj generálneho riaditeľa.

Ako bude vyzerať nový telerozhlas pod gesciu Šimkovičovej stačí pozrieť do niekoľkoročného archívu jej TV Slovan, ktorá vytvárala priestor pre známe prokremeľské mená, antivaxérov, uhríkovcov, kotlebovcov, kuffovcov. Vystupovali tam napríklad redaktor ruského Sputnika a Zem a Vek Artur Bekmatov, Ľuboš Blaha, Robert Fico, Andrej Danko, hlavná tvár antivaxérskych protestov Katarína Boková zo Slovenského hnutia obrody, predseda slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský, Miroslav Heredoš, Andrej Janco – proruský orientovaný lekár, antivaxér, kandidoval za krajne pravicovú stranu Národ a spravodlivosť a prispievateľ do Infovojny a Hlavných správ, Zdeněk Kedroutek - prispievateľ do mnohých konšpiračných médií, Marian Kotleba, spevák Daniel Landa ale aj Lukáš Machala, Tomáš Taraba a ďalší. Hostia sa menili, podľa kandidátky, na ktorú mala Šimkovičová namierené.

Hlavnými prostriedkami TV Slovan boli klamstvá, dezinformácie a neobjektívnosť. Takto vyzerá objektívna televízna žurnalistika podľa ministerky kultúry:



Nový zákon z dielne jednej z hlavných šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku je hrozbou pre verejnoprávnosť a výsmechom demokratických princípov. Z RTVS robí slúžku pre vládnych politikov. Ak parlament schváli Šimkovičovej zákon, RTVS čaká osud TV Slovan – televízie plnej amaterizmu, dezinformácií, proruských naratívov a plnenia politických ambícií ministerky kultúry a vládnych politikov.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame