Blog Miroslavy Kernovej: Marián Tkáč by bol pre TASR novinárskou pohromou

Blog Miroslavy Kernovej: Marián Tkáč by bol pre TASR novinárskou pohromou Reprofoto RTVS

V utorok sa bude vyberať nový riaditeľ Tlačovej agentúry SR. TASR je štátom platená agentúra, má dosah na verejnú mienku. Jej informácie totiž preberá veľká časť slovenských médií. A tak je dôležité, kto jej bude šéfovať.

 Komisia bude vyberať z dvoch kandidátov. Prihlásil sa Vladimír Puchala, ktorý v TASR pracoval aj za Jaroslava Rezníka, a predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Ak komisia vyberie Tkáča, TASR bude viesť nielen plagiátor, ktorý rád nosí na hlave kovovú obruč s diadémom. Najnovšie ma blízko k extrémistom, ukazuje sa po boku kotlebovcov, obhajuje Jozefa Tisa, Matica slovenska pod jeho vedením využíva služby extrémistickej polovojenskej organizácie Slovenskí branci a zľahčuje zodpovednosť slovenského vojnového štátu za osud slovenských Židov.

Tkáč nedávno rečnil na Všeslovanskom sneme v Moskve, ruskou vládou platenej akcii, na ktorú dorazili špičky dezinformačných webov z viacerých štátov Európy. Koncom augusta sa ukázal na akcii rostasovcov na Jankovom vŕšku po boku Tibora Rostása a Vladimíra Mečiara.

Aké asi kritéria bude mať tento človek na novinársku prácu?

Bez problémov aj po niekoľkých upozorneniach šíri nepravdivé hoaxy. Napríklad text Rastislava Blaška, že „slovenský dvojkríž na našich národných slovenských vlajkách sa nesmie už vraj nikde UKAZOVAŤ v západnej poloislamskej západnej Európe.... Ak na nás siahnete, na naše symboly, na našu zem, na našu krajinu, na naše deti a ženy, nebudete nás spoznávať. Pôjdeme do krajností v mene nášho národa, našich symbolov, našej budúcnosti. Ale potom vedzte, nebudeme sa už len brániť. Nebudeme sa potom už len brániť, nezabúdajte na to. Slovania sú silní a prežijú."

Na facebooku zdieľa články z webov ako hlavnespravy.sk či parlamentnilisty.cz. Publikoval na webe hlavnespravy.sk a nedávno vystúpil v relácii v Slobodnom vysielači.

 

Aj nezávislosť, ktorá má byť základnou podmienkou práce novinára, je pre neho neznámy pojem. V roku 2012 prijali matičiari pod jeho vedením vyhlásenie týkajúce sa verejnoprávnych médií, medzi ktoré patrí aj TASR, v ktorom sa píše: „Štát musí mať dosah na obsah vysielania verejnoprávnych médií v záujme šírenia a presadzovania štátnej politiky vo všetkých oblastiach... Ak sú platené štátom, musia šíriť jeho politiku a zastávať záujmy štátu."

Ak by vyhral konkurz Tkáč, pre TASR ale aj médiá, ktoré preberajú články TASR, by to bola informačná pohroma.