ČT na Vianoce odvysiela v premiére až štyri vlastné rozprávky

ČT na Vianoce odvysiela v premiére až štyri vlastné rozprávky Foto: ČT

Česká televize o letošních prázdninách nabídne čtyři pohádkové premiéry Pravý rytíř, Slíbená princezna, Zázračný nos a pohádku Nepovedený čert natočenou ve znakovém jazyce.

 

 

ČT tak navazuje na tradici vlastních televizních pohádek, kterou před šestadvaceti lety zahájila premiérou Sedmera krkavců. Během svátků se na obrazovce objeví také divácky úspěšný snímek Lída Baarová a oceňovaný snímek Domácí péče. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

"Na pohádkách jsme spolupracovali s předními českými autory. Zajímavostí je, že za Pravým rytířem stojí tým pracující na detektivce Rapl, druhou z pohádek Slíbená princezna připravil tým pracující na sérii Vraždy v kruhu," uvedl Dvořák.

ČT letos už podruhé po loňském Vánočním království připravila speciální pohádku pro neslyšící děti. Příběh o blonďatém a modrookém čertovi, který nezapadá mezi ostatní obyvatele pekla, natočili neslyšící herci a díky dabingu osloví také děti slyšící. "Naším cílem je nejen ukázat, že sluchově handicapovaní lidé dovedou skvěle hrát, ale také dokázat, že svět neslyšících a slyšících má k sobě blíž, než by se mohlo zdát," sdělila autorka scénáře Alexandra Vebrová.

Přímo na Štědrý den ČT uvede pohádku Pravý rytíř. V příběhu o tom, jak mladý rytíř a jeho starostlivý otec najdou cestu nejen jeden k druhému, ale také lásku a štěstí, se v hlavních rolích objeví Jan Komínek, Lukáš Vaculík a Lucie Černá.

Slíbená princezna se objeví 25. prosince. V hlavních rolích pohádky vycházející ze Zlatovlásky Karla Jaromíra Erbena se představí Jan Cina, Marta Dancingerová, Jan Dolanský a Ondrej Kovaľ. Romantický příběh Zázračný nos, v němž se princezna Duiana (Kristína Kanátová) rozhodne podrobit svého snoubence náročnému testu, odvysílá ČT 26. prosince a vysílat ji má i RTVS.

Vedle nových pohádek nabídne ČT o svátcích i filmové premiéry Lída Baarová a Domácí péče a zrestaurovanou podobu fantaskního příběhu Karla Zemana Baron Prášil. ČT art se o Vánocích promění na hudebně orientovaný program, který se stane alternativní nabídkou k ostatním kanálům. Déčko se o Vánocích zaměří zejména na animované pořady a vánoční speciály oblíbených večerníčků jako jsou Pat a Mat, Žížaláci, Krtek nebo Chaloupka na vršku.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.