Zomrela riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka

Zomrela riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka Foto: Divadla Spejbla a Hurvínka

Ve věku 72 let zemřela v noci na dnešek loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.

Zemřela doma, uprostřed své rodiny. ČTK to oznámila její dcera Denisa Kirschnerová.

"Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život," uvedla.

Interpret Spejbla a Hurvínka a šéf uměleckého souboru divadla Martin Klásek hrál vedle ní 44 let. "Byl jsem jejím jevištním, ale vlastně i životním partnerem, protože jsem na této scéně od svých 16 let. Helence vděčím za to, že výrazně popotáhla divadelní káru, postarala se o všechny loutky, přinesla spoustu vlastních nápadů a divadlo zvelebila. Navíc byla i autorsky nesmírně zdatná. Byla opravdu duší této scény - tak na ni budu vzpomínat," řekl Klásek ČTK, který bude o budoucnosti divadla jednat s pražským magistrátem. Její následovnicí v interpretaci Máničky i Bábinky je Marie Šimsová; už hovořila v jedné inscenaci pro děti i v nejnovějším projektu pro dospělé Spejbl a město hříchu.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944, do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou této oblíbené loutkové scény. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla - Máničky. A stala se tak její třetí adoptivní maminkou.

Na rozdíl od svých předchůdkyň začala po boku Miloše Kirschnera, který se stal také jejím partnerem životním, s interpretací cizojazyčných textů. V roce 1971 pro ni Miloš Kirschner vytvořil novou postavu, která se okamžitě stala jednou z kmenových postav divadla - paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku.

Štáchová nepůsobila pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu (Líza Simpsonová v televizním animovaném seriálu, Míša Kulička) a v televizi. Společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD a v této činnosti pokračovala i s Martinem Kláskem. Byla autorkou knih, televizních scénářů i scénářů pro zvukové nosiče. Psala hry pro děti i pro dospělé, které se hrály doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala take o profil divadla, a to jako jeho dramaturg.