V Prahe sa stretli poprední svetoví hackeri

V Prahe sa stretli poprední svetoví hackeri Reprofoto youtube ODN

Do Prahy se sjeli přední světoví hackeři na čtvrtý hackerský kongres, který od pátku do neděle pořádá pražská Paralelní Polis.

Hlavními řečníky budou mimo jiných hacker a programátor Amir Taaki, který je podle časopisu Wired jedním z nejnebezpečnějších lidí světového internetu, a kontroverzní americký vědec a kryptoanarchista Jim Bell. Uvedli to organizátoři akce.

Letošní akce s podtitulem Liberate! navazuje tématem finanční svobody a nezávislosti na minulý ročník, který se zabýval decentralizací. Program zahrnuje přibližně 50 přednášek, workshopů a diskusí.

Jedním z hlavních cílů kongresu bude zmapovat celosvětově se zhoršující klima v oblasti finanční svobody a zároveň představit vybrané nástroje, které by mohly pomoci celkovou situaci zlepšit. Jde například o anonymní kryptoměny Monero nebo Zcash a také kryptomarkety a decentralizované směnárny.

"Letošní kongres je jedinečnou příležitostí potkat světové osobnosti a experty, kteří vidí budoucnost finanční svobody v decentralizovaných technologiích, a zároveň tuto budoucnost spoluvytváří," uvedl spoluorganizátor akce Martin Šíp.

Stejně jako loni se i letos mohou návštěvníci těšit na slovenského ekonomického analytika Juraje Karpiše, autora bestselleru Zlé peniaze, v němž se alternativním způsobem pokouší popsat příčiny a důsledky finanční krize a vysvětlit krizové ekonomické jevy. Česko budou zastupovat právníci se zaměřením na problematiku kryptoměn Radim Kozub a Pavel Urbaczka. Z loňských účastníků se na půdě Paralelní Polis opět představí německý kryptoanarchista a privacy extremist Smuggler či slovenští hackeři a podnikatelé Pavol Lupták a Juraj Bednár. Během kongresu vystoupí i americká sex anarchistka Alexa Martinezová, hackerka s přezdívkou SVA nebo špičky světové kryptoanarchie Pamela Morganová a Paige Petersonová.