V Česku prepukla špinavá kampaň. V novinách vyšiel kontroverzný inzerát

V Česku prepukla špinavá kampaň. V novinách vyšiel kontroverzný inzerát Twitter

Spolok Přátelé Miloše Zemana zverejnil v niektorých českých denníkoch inzerát, ktorý podporuje súčasného prezidenta a útočí na jeho protikandidáta vo voľbách Jiřího Drahoša. Spája ho s podporou migrácie.  

 

 

Zadávateľom je firma Euro - Agency, ktorá podľa Zemanovho transparentného účtu pred prvým kolom volieb zaplatila 1,8 milióna korún práve za inzerciu v dennej tlači. Kontroverzný inzerát na podporu Zemana sa v tlači objavil aj pred piatimi rokmi, keď útočil na protikandidáta Karla Schwarzenberga.

Súčasný inzerát hlása "Stop imigrantom a Drahoš. Táto krajina je naša!" a nabáda k voľbe Zemana. Objavil sa v Denníku a Právu. Denník má k tomu na titulnej strane i reakciu Jiřího Drahoša: "Presne tento typ klamstiev a dezinformácií som očakával. Je to obyčajná klebeta. Súhlasím iba s časťou Stop imigrantom. Nikto z nás tu vlny imigrantov nechce," povedal Drahoš. V komentári potom riaditeľ redakcie Denníku Roman Gallo inzerát kritizuje a označil ho za "hradný faul". Zeman podľa neho pozná odmietavý postoj Drahoša k utečeneckým kvótam. Drahoš už v období pred prvým kolom volieb uviedol, že riešením ekonomickej migrácie z Afriky je pomoc priamo v krajinách pôvodu. Vyzval tiež ku kontrolám na vonkajších hraniciach Európy.

Viacero zámerne nepravdivých informácií sa v predvolebnom období šíri predovšetkým na sociálnych sieťach. Pri Zemanovi sa týkajú najmä jeho zdravia. O Drahošovi ľudia píšu, že zneužíva malých chlapcov, kradne objavy svojim kolegom alebo bol agentom komunistickej ŠtB. Nepravdivé informácie o Drahošovi vyvracia nedávno spustená webová stránka.

Zeman tvrdil, že nebude mať kampaň. Po Česku sa ale už pred prvým kolom volieb objavilo veľké množstvo billboardov a reklamných plagátov, znovuzvolenie Zemana podporovala aj reklama v novinách. Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček vtedy uviedol, že volebné reklama bola použitá so Zemanovým vedomím.

Zeman má na transparentnom účte k dispozícii 4,5 milióna korún, peniaze dostal už pred prvým kolom. Náklady na billboardy a inú reklamu vo výške 17 miliónov korún vyúčtoval ako bezodplatné plnenia, väčšinou od organizácií blízkych jeho spolupracovníkom vrátane spolku Přátel Miloša Zemana alebo Strany práv občanov (SPO), ktorú Zeman zakladal, ktorá mu pomáhala zbierať podpisy pod kandidátsku petíciu a v ktorej sídle Zeman usporadúva tlačové konferencie.

Predseda SPO Jan Veleba vo vysielaní DVTV povedal, že náklady za stranu nepodpisoval. Na otázku, či je možné, že podpredseda použil na kampaň Zemana peniaze strany, odpovedal, že nevie. Potom predčasne odišiel zo štúdia. ČTK potom okrem iného povedal, že SPO organizovanú kampaň v prospech Zemana pred druhým kolom prezidentské voľby formou vylepovanie billboardov či letákov neplánuje.

Počas volebnej kampane pred piatimi rokmi sa objavila séria klamstiev o rodine aj osobe Karla Schwarzenberga. Zameriavali sa na citlivé témy okolo nemeckej okupácie a povojnového odsunu Nemcov. Tesne pred druhým kolom sa potom v denníku Blesk objavil nepodpísaný inzerát, ktorý napríklad uvádzal, že Schwarzenberg "pripravuje pôdu pre vrátenie majetku potomkom vojnových zločincov" a že pokladá povojnový odsun Nemcov za nespravodlivý.