RSF vyzvali české úrady, aby odsúdili konflikt s novinármi

RSF vyzvali české úrady, aby odsúdili konflikt s novinármi Reprofoto Seznam.cz

  

 

 

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes vyzvala hlavných predstaviteľov Českej republiky, aby odsúdili sobotňajšiu potýčku medzi ľuďmi prítomnými vo volebnom štábe prezidenta Miloša Zemana a novinármi. Takýto incident podľa RSF nemá v demokratickej spoločnosti miesto.

"Dôrazne odsudzujeme útoky proti niekoľkým novinárom v čase, keď bolo oznamované znovuzvolenie prezidenta Zemana," uviedla šéfka pobočky RSF pre Európsku úniu a Balkán Pauline Adesová-Mévelová.

Podľa nej je neprijateľné, aby priaznivci politického lídra tejto úrovne fyzicky napádali žurnalistov, ktorí len robili svoju prácu. "Takéto správanie nie je hodné demokracie a Zemanov tábor musí toto násilie verejne odsúdiť," dodala Adesová-Mévelová.

Viac: Ľudia v Zemanovom volebnom štábe fyzicky napadli novinárov

V Zemanovom volebnom štábe v pražskom Top Hoteli sa v sobotu večer po odchode prezidenta strhla potýčka medzi novinármi a ľuďmi zo štábu. Novinári natáčali a fotografovali kolaps muža, ku ktorému neskôr prišla záchranná služba.

Ľudia z volebného štábu novinárov vyháňali z miestnosti, fyzicky ich napádali a nadávali im. Ukazujú to zábery, ktoré na twitteri zverejnila redaktorka serveru Seznam.cz. Incidentom sa začali zaoberať pražskí policajti. Na twitteri uviedli, že potýčka zatiaľ nemá právnu kvalifikáciu.