Web Česká soda chce mapovať ľudový politický humor

Web Česká soda chce mapovať ľudový politický humor Foto: ČT

Navázat na úspěšný televizní projekt Česká soda hodlá producent a režisér Fero Fenič internetovým portálem.

Měl by ke 100. výročí vzniku Československa od podzimu mapovat český lidový politický humor.

Podle Feniče zhruba před pěti lety nastaly doslova žně "české sody" a on začal uvažovat, že ji v nějaké formě obnoví. "Pak jsem se setkal s problémy organizačního i finančního rázu a od této myšlenky upustil. Současný vývoj mi znovu potvrdil, že pro realizaci tu jsou neobvykle dobré podmínky. Proto jsem začal připravovat webový portál www.ceskasoda.cz, který bych chtěl spustit na podzim," řekl dnes Fenič ČTK a Českému rozhlasu. Žádá o pomoc lidi, kteří by chtěli spolupracovat produkčně, autorsky, jako správci portálu, případně sponzorsky.

"V podstatě už mám všechno připraveno. Portál by měl obsahovat videa, texty či fotografie, kam budou moci přispívat všichni zájemci. Mělo by to být seřadiště českého humoru, který se dnes objevuje na různých adresách, koluje sociálními sítěmi či maily a nemá jedno místo, kam by se tento český potenciál soustředil," uvedl.

Výsledkem má podle něj být centrum zábavných, komických či satirických aktivit všech žánrů. Počítá s tím, že by po prázdninách spustil zkušební provoz pro úzký okruh přátel a příznivců. V průběhu října by chtěl portál, určený českým lidem, těmto "smějícím se bestiím", jak je za války nazval říšský protektor Reinhard Heydrich, spustit naostro. Pomoc Fenič uvítá na mailové adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Ve Feničově filmové a televizní společnosti Febio vznikly během 16 let existence dvě tisícovky původních pořadů, na nichž spolupracovalo 155 režisérů ze 14 zemí. Výroba dosáhla vrcholu v roce 1996, kdy bylo natočeno 114 pořadů. Vznikly tu cykly Gen i Genus, Cestománie, Jak se žije, Oko, Zpověď, Česká soda i festival Febiofest, který právě vstupuje do 25. ročníku. V roce 1998 vznikl sestřihem dosavadních 16 dílů satirického občasníku Česká soda, které vytvořila společnost Febio v koprodukci s Českou televizí, celovečerní snímek pro kina.

"Je až neuvěřitelné, jak některé příspěvky nabyly nových významů. Jejich pointy nevyvolávají jenom smích, ale někdy i mrazení v zádech," dodal tehdy Fenič.

bor jw