Českú televíziu potrestali za odvysielanie seriálu, ktorý zľahčoval čistky v Rusku

Českú televíziu potrestali za odvysielanie seriálu, ktorý zľahčoval čistky v Rusku Foto: ČT

 Proti odvysielaniu sa zdvihla vlna kritiky. Ľudia žiadajú ČT o nápravu.

 Podľa českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) Česká televízia odvysielaním ruského seriálu Zabudnutí vodcovia, ktorý zľahčuje stalinistické čistky, porušila zákon.

Osemdielny ruský dokumentárny seriál Zabudnutí vodcovia z roku 2016, ktorý ČT odvysielala koncom roka 2017, predstavil niekoľko menej známych postáv režimu sovietskeho diktátora Josifa Stalina. ČT porušila podľa RRTV zákon predovšetkým uvedením dvoch dielov týkajúcich sa Lavrentija Beriju, jedného z vykonávateľov Stalinových čistiek a popráv kritikov režimu. Program vyzdvihoval Berijove manažérske úspechy a jeho charakter a bagatelizoval jeho podiel na zatýkaní, deportáciách a popravách, uviedla rada.

"Berijov podiel na represiách je tiež prezentovaný ako niečo, čomu sa nemohol vo svojej funkcii vyhnúť, a tak robil s premáhaním. Tým de facto dochádza k ospravedlňovaniu Berijových činov, ktoré možno z historického hľadiska považovať za kruté správanie, na základe ktorého bola zamietnutá aj jeho rehabilitácia," oznámila RRTV v tlačovej správe.

Rada vyzvala ČT k náprave a v otvorenej výzve žiadajú televíziu o nápravu aj viac ako dve stovky osobností.

Na radu pre vysielanie sa kvôli seriálu obrátil aj rusista Jan Machonin. Zverejnil tiež na webe Babylon Revue otvorenú výzvu ČT k náprave. K výzve sa už pripojilo do dnešného dňa približne 240 ľudí, vrátane historikov, pedagógov, umelcov, bývalých politických väzňov alebo politikov. "Vo všetkých dieloch seriálu sa zámerne zľahčujú, vynechávajú či priamo popierajú fakty o politicky motivovaných perzekúciách vykonávaných v rokoch 1917 - 1991 sovietskym režimom a jeho predstaviteľmi," uvádza výzva.

Ľudia vo výzve žiadajú, aby televízia zverejnila okolnosti, za ktorých bol seriál zakúpený od ruských distribútorov. Chcú tiež, aby ČT nechala obsah seriálu posúdiť historikmi a výsledky potom zverejnila.

Podrobnosti o dianí v českých médiách sledujte aj na facebookuovej stránke.