Print this page

Zeman udelí štátne vyznamenanie Michalovi Davidovi, ten ho podporil v kampani Foto: Suprafon

Český prezident Miloš Zeman udelí 28. októbra štátne vyznamenanie spevákovi Michalovi Davidovi. Dnes to povedal v rozhovore na serveri Blesk.cz.

 



Michal David Zemana podporil v prezidentskej kampani.  Médiá už o ocenení popového speváka, ktorý sa preslávil hudbou k muzikálom aj spartakiádnou piesňou Poupata, špekulovali v minulosti.

"Moja kritérium je veľmi jednoduché. To vyznamenanie majú dostať ľudia za celoživotnú prácu, ktorou zlepšili život v Českej republike," povedal Zeman, podľa čoho sa rozhoduje o udelení štátneho vyznamenania. David podľa neho toto kritérium naplnil, pretože celý život spieva miliónom ľudí.

Zemana neprekvapí, ak ho budú za jeho rozhodnutie kritizovať. "Ľudská závisť všeobecne a v Česku zvlášť je takmer nekonečná," povedal. "Každé meno vyvolá kontroverziu. U Michala Davida nemôžete hovoriť, že nič v živote nedokázal," povedal.

Prezident ale neočakáva, že by vyznamenanie pre popového speváka viedlo k podobným protestom, ako keď sa v roku 2016 rozhodol neudeliť vyznamenanie niekdajšiemu väzňovi z Osvienčimu Jiřímu Bradymu. "Keby niekto demonštroval kvôli Michalovi Davidovi, bol by to veľký hlupák," povedal Zeman. 

Témy: