ČRo sa nebude ospravedlňovať prezidentskej kancelárii za články na iROZHLAS.cz

ČRo sa nebude ospravedlňovať prezidentskej kancelárii za články na iROZHLAS.cz Ilustr. foto: ČRo

Český rozhlas sa nebude ospravedlňovať Kancelárovi prezidenta ČR ani čitateľom webu iROZHLAS.cz za tri články týkajúce sa prezidenta Miloša Zemana a jeho kancelárie, nie je na to dôvod. Uviedol dnes generálny riaditeľ ČRo René Zavoral. Na ospravedlnenie ho v otvorenom liste na začiatku mája vyzval kancelár Vratislav Mynář. Vyjadrenie prezidentskej kancelárie ČTK zisťuje.

"Český rozhlas splnil bez zvyšku svoju povinnosť sprostredkovať vecne správny obraz skutočnosti so zachovaním všetkých novinárskych zásad a pravidiel," uviedol Zavoral v odpovedi, ktorú prezentoval aj členom Rady ČRo.

Mynář sa sťažoval na články na spravodajskom webe iROZHLAS.cz: Skartaci tajných dokumentů na Hradě nařídil sám Mynář. Zahájena byla ještě ten den, kdy vydal pokyn", "Hrad je v podezření, že zničil dalších 32 tajných zpráv. Například o aktivitách Ruska na Ukrajině" a "Mynář odletěl bez vědomí premiéra a ministra zahraničí do Kataru.‚ Skandální,‘ říká senátor Fischer

Žiadal vedenie rozhlasu o ukončení predpojatého podávania správ o činnosti prezidenta republiky a KPR a prešetrenie všetkých troch dezinformačných káuz.

Český rozhlas podľa Zavorala články starostlivo preskúmal a dospel k záveru, že na jeho strane nebolo žiadne pochybenie. "Ako generálny riaditeľ Českého rozhlasu sa musím zároveň ohradiť proti označeniu vyššie uvedených príspevkov zverejnených na spravodajskom webe iROZHLAS pojmom dezinformačné kauzy. Zároveň musím odmietnuť vašu požiadavku na ukončenie predpojatého podávania správ, pretože odmietame, že by sa toho Český rozhlas kedykoľvek dopustil," uviedol Zavoral v odpovedi.

Mynárřove vzťahy s časťou novinárskej obce sú napäté. Médiá opakovane kritizuje za spôsob informovania o svojich kauzách aj o Hrade, niektorým redakciám prezidentská kancelária odmieta poskytovať informácie.