Google začne znovu fotiť Česko pro Street View

Google začne znovu fotiť Česko pro Street View Foto: Google

Během jara a léta budou v Česku opět jezdit auta Google Street View, aby aktualizovala snímky v internetových mapách společnosti.

 

Auta, která nasnímají většinu cest po celé ČR, letos doprovodí další technika, například batoh Street View Trekker. Bude tak možné nasnímat další pěší zóny v centrech 13 největších českých měst, ale i interiéry, například vybrané stanice hromadné dopravy. Google to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Díky Street View mohou uživatelé na mapách navštívit většinu měst v České republice, ale i všechny české památky UNESCO, řadu hradů a zámků i přírodních památek. Infrastruktura se neustále vyvíjí, proto je podle firmy třeba snímky pravidelně aktualizovat.

Street View je funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 85 zemích světa včetně částí Antarktidy a Arktidy. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic měst, ale i přírodních a kulturních památek. V České republice je Street View dostupné od roku 2007 a pravidelně prochází aktualizací.

Kromě měst a silnic Google v Česku zachytil i pěší zóny větších měst a další zajímavá, ale autem nedostupná místa. Ta se snímkují pomocí vozíku Street View Trolley a Street View batohu známého jako Trekker. Ten byl použit například pro nafocení Krkonošského národního parku nebo Národního parku České Švýcarsko.

Google před zveřejněním snímků pomocí speciální technologie rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Funkce Street View umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem "Nahlásit problém" v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dům.