Svet očama autistu ukáže ČT v detskom seriáli Pablo (VIDEO)

Svet očama autistu ukáže ČT v detskom seriáli Pablo (VIDEO) Foto: ČT

 Svět očima autistického chlapce ukazuje britský dětský seriál Pablo, který odvysílá Česká televize (ČT). Hlavní roli ztvárnil hoch s autistickou poruchou.

 

Cílem tvůrců je dětem přiblížit myšlení malých autistů a rozšířit povědomí o této diagnóze. První díl uvede stanice Déčko ve čtvrtek 11. dubna, sdělila dnes novinářům za ČT Aneta Veselská.

Seriál sleduje příběh pětiletého Pabla, který používá pastelky a svoji představivost, aby mohl čelit nástrahám skutečného světa. Hrané scény zastupují vnímání z dětské perspektivy a animované sekvence vykreslují obrazotvornost dítěte. Prostřednictvím Pabla se malí diváci seznámí s tím, jak autisté vnímají své okolí, čeho se obávají nebo čemu nerozumějí.

Seriál chce podle tvůrců také ukázat, co všechno obnáší život s autistou. Pabla vytvořila na základě vlastních rodinných zkušeností ředitelka animačního studia Paper Owl Films Gráinne McGuinnessová. Tvůrcům s natáčením pomáhali odborníci na poruchy autistického spektra a také rodiny, které autistické děti vychovávají.

Česká televize se tématu autismu věnovala již v roce 2017, kdy uvedla dokument Děti úplňku. V roce 2016 získal Českého lva i Cenu filmové kritiky za nejlepší dokumentární snímek režisér Míra Janek za Normální autistický film. Ve spolupráci s pořadem Zázraky přírody vzniká díl věnovaný Národnímu ústavu pro autismus, který ČT uvede v červnu.