Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey Foto: Barrandov

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

 

ČTK to zistila z internetových stránok úradu. Podľa hovorcu ÚOHS Martina Švandy nejde o zmenu podielov, ale o zmenu právomocí. CITIC Group tvrdí, že sa so Soukupom dohodla na znížení podielu v Empresa Media prevádzkujúcej TV Barrandov a navýšenie podielu v skupine Médea Group proporčným spôsobom. Nové rozloženie podielov neuviedla.

Rainbow Wisdom Investment, ktorú založila čínska štátna skupina CITIC pre pôsobenie v Českej republike, získala podiely v oboch spoločnostiach tento rok v júni, keď preberala aktíva holdingu CEFC China. V Empresa Media, 49 percent, v marketingovej Médea Group 30 percent. Ak protimonopolný úrad spojenie schváli, bude mať možnosť firmy spoločne so Soukupom kontrolovať.

"CITIC Group sa dohodla s druhým akcionárom, pánom Jaromírom Soukupom, na reštrukturalizácii svojho podielu v jeho spoločnostiach. Proporčným spôsobom, zodpovedajúcim ekonomickej valuácií (hodnote), znižuje svoj podiel v spoločnosti Empresa Media a navyšuje svoj podiel v skupine Médea Group," uviedol podpredseda predstavenstva CITIC Europe Holdings Jaroslav Tvrdík.

Podľa Soukupa ide o bežný administratívny úkon. "Aby zmluva o prevzatí akcií bola účinná, potrebujete súhlas Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže. Ide o právny postup, ktorý musí absolvovať každý, v ktorého firmách sa menia podiely," povedal Soukup ČTK. Čínska štátna skupina CITIC preberá aktíva holdingu CEFC China a k tomu je potrebné súhlas protimonopolného úradu. "Všetky ostatné záležitosti sú už však medzi mnou a mojimi partnermi a nemáme potrebu ani povinnosť ich komentovať," dodal.

"Nejde sa o zmenu podielov, ale o zmenu právomocí. Rainbow Wisdom Investment doteraz právomoc vykonávať spoločnú kontrolu nad týmito spoločnosťami nemala," povedal ČTK Švanda. ÚOHS sa spojením zaoberá v takzvanom zjednodušenom konaní, rozhodnutie by tak mal vydať do 20 dní.

Čínska skupina CITIC Group v júni dokončila prostredníctvom Rainbow Wisdom Investment prevzatia všetkých akciových podielov holdingu CEFC China v Česku. Okrem iného tak získala podiel v leteckej spoločnosti SmartWings aj v spoločnosti Lapasan, ktorá vlastní skupinu Pivovary Lobkowicz.

Skupina CEFC China, ktorá sa vlani kvôli vysokému dlhu dostala do problémov, v Česku spravovala aktíva cez 1,5 miliardy eur. Po rýchlom vývoji na jar 2018 výkon akcionárskych práv nad CEFC Europe prevzala CITIC Group, ktorá je štátnou firmou. Celú transakciu sa podarilo dokončiť tento rok v apríli a CITIC sa tak stal akcionárom firmy.

CITIC Group bola založená v roku 1979 ako prvá čínska investičná firma s cieľom prilákať zahraničný kapitál a zavádzať najnovšie medzinárodné postupy do fungovania a riadenia podnikov. Je hlavným sponzorom čínskej futbalovej Superligy a svoje aktivity rozvíja vo viac ako stovke krajín.