Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska Foto: Trilobit

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

 

Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec Vladimír Pucholt žijící v Kanadě. Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve swingové atmosféře. Hostem programu byl Original Vintage Orchestra Petra Kroutila.

"V roli Vlastimila je Schmitzer drsný i autentický, virtuózně rozehrává všechny odstíny postavy a ukazuje ve své touze po zdánlivě nemožném, že stáří je v životě sice poslední a možná největší zkouška, ale rozhodně není rezignací a nepostrádá humor," uvedla za porotce scenáristka a televizní dramaturgyně hrané tvorby Šárka Kosková.

"Také Ladislav Mrkvička předvedl málo vídaný herecký výkon, kumštýřskou zralost a mistrovství. Jeho Antonín interpretuje tragikomické situace jako hluboce lidské, jeho síla roste z překonávání slabosti, neboť je hnán potřebou dát svému životu smysl, třeba i nezištnou pomocí kamarádovi v akci tak riskantní, jakou je soukromá pomsta pohlavárovi, jenž za své zločiny nebyl nikdy potrestán," dodala.

Protagonista snímků Černý Petr, Svatba jako řemen, Lásky jedné plavovlásky či Starci na chmelu Pucholt, který převzal Cenu Vladislava Vančury, podle poroty "přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu". V projevu poděkoval režisérovi Jiřímu Krejčíkovi a dalším, jimž byl "mařen jejich tvůrčí čas".

"Při jednom setkání s panem Krejčíkem na ulici jsem mu vykládal o svých plánech a on mi řekl jednu krásnou větu: Cesty k úspěchu a do zadní části těla jsou různé," uvedl Pucholt.

Nestatutární Cenu diváků - Berounský Klepáček získal film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby převzal za kolektiv autorů rektor Akademie múzických umění v Praze, Jan Hančil za vydání odborné publikace Metodiky digitalizace národního filmového fondu metodou DRA.

Ceny Trilobit 2020 získali režisér a scenárista Jan Prušinovský a scenárista Petr Kolečko za televizní seriál Most! a Marko Škop za námět, scénář a režii ve filmu Budiž světlo. Dále si cenu Trilobit 2020 odnesl režisér filmu Dálava Martin Mareček, který natočil snímek o cestě otce a syna z Brna do Nižního Novgorodu v Rusku za odloučenou matkou a dcerou.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti obdrželi režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obléhání města a Ukradený stát. "Oba dokumenty jsou věcnou, střízlivou a místy otřesnou zprávou o mechanismech, jež se netýkají jen slovenské společnosti," podotkl předseda poroty, kritik Vladimír Just.

Janeček označil snímky za možnost dozvědět se, co se v současné době děje na Slovensku. "Oba ty filmy, i třetí Univerzity a svoboda, jsou od příštího týdne k vidění on-line na platformě Dafilms a dalších," řekl ČTK Janeček. "Všechny ty filmy jsou nějaké dílčí reflexe problémů systému, ve kterém žijeme. Věřím, že v Čechách těm filmům ze Slovenska můžeme rozumět, protože jsme dlouho byli jeden stát. Projekce, které jsme měli v Česku, ukazují, že jsou to univerzální problémy," dodal.

Zvláštní cena připadla režisérce Theodoře Remundové za dokumentární film Moje století.

Letošní novinkou byla kritická Zcela zvláštní cena poroty - Zlatý citron, o niž se podělili zástupci tří různých mediálních institucí. Zcela zvláštní cenu - Zlatý citron udělovanou za nechvalný čin porota udělila moderátorům Luboši Xaverovi Veselému, Michaele Jílkové a Jaromíru Soukupovi za úroveň vedení televizních debat. "Soukup získal Zlatý citron již podruhé z identických důvodů, a to za bizarní způsob moderování pořadů v TV Barrandov a za práci s informacemi, kterou musela opakovaně řešit i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání," sdělila odborná porota.

Cenu dětské poroty - Berounský medvídek 2018 si odnesl film O zakletém králi a odvážném Martinovi. Křišťálovou plastiku si od dětí převzal na dálku v zastoupení jeho režisér Peter Bebjak.

Ceny se letos předávaly potřiatřicáté. O prvenství se utkalo rekordních 166 snímků hodnocených sedmičlennou odbornou porotou a 21 titulů s dětskou a rodinnou tematikou, jež posuzovala dětská porota. Večerem provedl herec a moderátor Martin Myšička.