Prieskum: Viac ako polovica Čechov naletela niekoľkokrát na fake news

Prieskum: Viac ako polovica Čechov naletela niekoľkokrát na fake news

Více než polovina Čechů naletěla několikrát takzvaným fake news, tedy falešným zprávám. Větší podíl lidí, kteří opakovaně uvěřili falešným zprávám, je jen v Egyptě, Nigérii nebo Číně. Na fake news Češi naráželi nejčastěji na různých webech nebo sociální síti facebook. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos z loňského října, jehož výsledky poskytla ČTK.

 

Alespoň jednou uvěřila nějaké falešné zprávě naprostá většina dotázaných obyvatel Česka, 94 procent. Vícekrát naletělo fake news 55 procent lidí v zemi. Světový průměr lidí, kteří opakovaně uvěřili falešným zprávám, přitom činí jen 44 procent.

Největší podíl lidí, kteří vícekrát naletěli fake news, je v Egyptě, a to 60 procent. Nejméně jich naopak bylo z 26 zemí, kde Ipsos průzkum prováděl, v Pákistánu se 26 procenty. V Německu například přiznalo jen 29 procent lidí, že opakovaně uvěřilo falešným zprávám, a v USA to bylo 36 procent lidí.

Na nějakou falešnou zprávu narazily čtyři pětiny Čechů. Zhruba tři čtvrtiny lidí uvedly, že zaznamenaly fake news na nějakých webových stránkách nebo facebooku. Skoro polovina dotázaných lidí z Česka uvedla, že kvůli falešným zprávám méně věří médiím, a více než čtvrtina lidí věří méně vládě a vládním institucím. Jen pětina lidí ale kvůli falešným zprávám omezila využívání sociálních sítí a pouze několik procent Čechů si kvůli fake news zrušilo účet na facebooku.

Ipsos v průzkumu také zjišťoval, jestli se Češi obávají o své soukromí na internetu. Obavy vyjádřily dvě třetiny dotázaných a zhruba čtvrtina lidí uvedla, že má o své soukromí větší strach než v předchozím roce. I tak jsou ale obavy o soukromí na internetu v Česku nižší než v jiných zemích. Světový průměr podílu lidí obávajících se o soukromí na síti činí 78 procent a třeba v Egyptě, Hongkongu nebo Indii přesahuje 90 procent.

Kvůli těmto obavám většina Čechů uvedla, že například neotevírá e-maily od lidí, které nezná. Skoro polovina obyvatel Česka také v poslední době častěji používá antivirové programy nebo více přemýšlí nad tím, co zveřejní na internetu. Jen několik procent lidí však omezilo využívání internetu a jen asi čtvrtina Čechů přistoupila k pravidelným změnám hesel.

Průzkum prováděla mezinárodní technologická a konzultační společnost Ipsos loni v říjnu v 26 zemích. V Česku se ho zúčastnilo 1009 lidí ve věku 18 až 65 let.