Znelky CNN Prima News nahral symfonický orchester (VIDEO)

Znelky CNN Prima News nahral symfonický orchester (VIDEO)

Vysílání zpravodajského kanálu CNN Prima News budou provázet znělky, které nahrál symfonický orchestr.

 

Pro televizní vysílání je vytvořil devadesátičlenný tým hudebníků a skladatelů platformy Soundsgate, sdělil dnes ČTK za CNN Prima News Adam Halmoši. Televize Prima má svůj zpravodajský kanál spustit na jaře, podrobnosti oznámí 11. března na tiskové konferenci.

"CNN Prima News bude první zpravodajskou stanicí v České republice, která divákům nabídne originální znělky nahrané živým symfonickým orchestrem. Jejich finální zvuk vznikal pod vedením Chrise Egana, rezidenta Abbey Road Studios, kde nahrávali mezi jinými také legendární Beatles," uvedl Halmoši.

Generální ředitel skupiny Prima Marek Singer zdůraznil, že hudební podoba upoutávek, předělů a znělek bude společně s logem, tvářemi a grafikou tím hlavním, podle čeho CNN Prima News divák bezpečně rozezná od ostatních.

Na natáčení znělek se několik měsíců podílel tým hudebníků, autorů, dramaturgů, skladatelů a zvukových mistrů. Hudba vznikala ve spolupráci se čtveřicí skladatelů, kterou tvoří Petr Wajsar, Elia Cmíral, Zuzana Michlerová a Tomáš Živor, uvedl Halmoši.

"Opravdovou odlišnost jsme si dovolili například u znělky počasí, která je klidnější a méně akční. Všechny ostatní, to znamená zprávy, sport, doprava, jsou v pohybu, hraje zde velkou roli žesťová sekce, tedy trubky, trombony, lesní rohy, a naopak více v pozadí je ta lyrická, dřevěná sekce, tedy flétny, hoboje, klarinety, která si zahraje víc právě ve znělce počasí," poznamenal Wajsar.

Hudbu nahrál ve studiu Národního domu v pražském Karlíně padesátičlenný symfonický orchestr Soundsgate orchestra pod taktovkou dirigenta Dominika Svobody. "Jde o průlom, protože až na výjimky se televizní znělky tvoří virtuálně. Teď hudební banky a počítače nahradili hudebníci, nástroje a skvěle sehraný orchestr," uvedl Svoboda.

Záměr spustit čistě zpravodajskou televizní stanici na základě licence od CNN oznámila Prima loni na začátku dubna. Program má začít vysílat do roka od tohoto oznámení. Na začátku prosince televize oznámila, že zpravodaje přestěhovala do nového studia ve zrekonstruované budově v Praze Na Vinici a zahájila několikaměsíční testovací fázi. Moderovat a připravovat ranní vysílací blok bude Libor Bouček, na přípravách se podílí také moderátorka Markéta Fialová.