Agrofert žaluje Českú televíziu za Reportérov ČT

Agrofert žaluje Českú televíziu za Reportérov ČT Foto: ČT

Společnost Agrofert podala žalobu na Českou televizi za to, že ji pořad Reportéři ČT spojil s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Informace, která dala odvolání do souvislosti s tím, že úřad předtím doměřil daň společnosti z koncernu Agrofert, je podle žaloby zavádějící. Firma proto žádá omluvu za zásah do dobré pověsti. Žalobu, kterou má ČTK k dispozici, chce pražský městský soud začít projednávat v polovině dubna.

 

Žaloba se týká reportáží nazvaných Dvojí metr a Dvojí metr II, které ČT odvysílala 23. září a 7. října loňského roku. V upoutávce na první reportáž zaznělo "Doměřil daň Agrofertu. Jako ředitel skončil. Dvojí metr finanční správy."

Příbramský úřad kontroloval akciovou společnost Primagra, která mimo jiné vyrábí biopaliva. "My jsme Primagře doměřili daň z přidané hodnoty asi ve výši jeden a půl milionu korun. Společnost se odvolala. V odvolání nebyla úspěšná, takže potom podala správní žalobu. Ve správní žalobě nebyli taky úspěšní. Daň uhradili a já jsem vůbec netušil, ani jsem si nemyslel, že by to mohlo mít nějaké následky," uvedl v reportáži bývalý ředitel příbramského finančního úřadu Karel Trefný.

Reportáž pokračovala sdělením, že krátce po této události byl Trefný "pod hlavičkou reorganizace" přesunut z Příbrami do Prahy. Muž uvedl, že kvůli tomu musel vstávat v půl páté ráno a že šlo o šikanu. "Oni věděli, že se dojíždět nedá. Dovolil jsem si doměřit firmu, která patřila do holdingu Agrofertu. A mohl bych si dovolit třeba víc, no tak tím pádem jsem se stal osobou neloajální, s kterou není důvod dál spolupracovat," řekl.

Reportéři dodali, že proti přesunutí se Trefný bránil u soudu a spor s finanční správou vyhrál. Nyní tedy pracuje opět v Příbrami, ale jako řadový daňový úředník.

"Každý se tak po zhlédnutí reportáže mohl domnívat, že zde existuje nějaká koordinace mezi žalobkyní (Agrofertem) a finanční správou, když tato se mstí panu Karlu Trefnému za to, že doměřil daň jedné ze společností patřících do koncernu žalobkyně. Nemůže být sporu o tom, že takové sdělení je způsobilé zasáhnout do pověsti žalobkyně," stojí v žalobě.

Agrofert se dožaduje toho, aby omluva zazněla do 15 dnů od právní moci rozsudku jednak v úvodu pořadu Reportéři ČT, jednak v Událostech, tedy v hlavním zpravodajském pořadu dne. Soud naplánoval zahájení projednávání žaloby na 15. dubna.

Bývalým vlastníkem Agrofertu je premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 vložil akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle auditu Evropské komise má však premiér nadále zájem na hospodářském úspěchu holdingu Agrofert a také vliv na svěřenské fondy. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace v řádu několika stovek milionů korun. Babiš jakýkoli střet zájmů popírá.