Ďalšia Soukupova firma Media master získala ochranu pred veriteľmi

Ďalšia Soukupova firma Media master získala ochranu pred veriteľmi Ilustr. foto: TV Barrandov

Ďalšia zo zadlžených firiem podnikateľa Jaromíra Soukupa, spoločnosť Media master, získala od súdu trojmesačnú ochranu pred veriteľmi. Spoločnosť zaisťuje reklamu pre programy televízie Barrandov, ktorú Soukup spoluvlastní s podnikateľom Jánom Čermákom. Firma dlhuje zhruba 608 miliónov českých korún. Vyplýva to z rozhodnutia Mestského súdu v Prahe.

 

V trojmesačnom moratóriu chce Media Master predložiť veriteľom reštrukturalizačný návrh. Pokiaľ sa pre jeho realizáciu vysloví potrebná väčšina a schváli ho súd, bude podľa Čermáka na konci procesu stáť fungujúca a oddlžená spoločnosť. "Vzhľadom na to, že samotný návrh moratória a prípravu plánu podporila väčšina veriteľov, veríme, že sa podarí získať ich podporu aj pre ďalšie potrebné kroky," dodal Čermák, ktorého tím návrh vypracoval.

Fungovanie Media master je pre Barrandov Televízne štúdio kľúčové, pretože pre televíziu znamená hlavný zdroj príjmov. Zároveň predáva reklamný priestor aj pre tlačené periodiká Sedmička, Týždeň alebo Inštinkt, ktoré vydáva Soukupova firma Empresa Media. Podľa súdu sú obe firmy prepojené a tvoria koncern. Na Media master podala exekučný návrh veriteľská firma Knowlimits Group a ďalší veritelia.

Ak by súd moratórium nevyhlásil, mohli by podľa jeho odôvodnenia niektorí veritelia uspokojiť svoje pohľadávky z majetku Media master na úkor ostatných veriteľov, čo by bolo v rozpore s insolvenčnou zásadou pomerného uspokojenia veriteľov. Bola by tiež znemožnená reorganizácia, ktorú firma chystá.

Najväčšie dlhy má Media master v spoločnosti Gomanold, a to 313 miliónov korún. Táto firma spolu s ďalšími veriteľmi s moratóriom súhlasila. Jedným z veriteľov je aj mediálny dom Czech News Center.

Individuálne moratórium je nový nástroj, ktorý sa do českej legislatívy dostal vlani v septembri. Má pomôcť firmám, ktoré sa ocitli v ťažkej finančnej situácii a pri zdĺhavej insolvencii by mohli skrachovať. Zároveň ale musí byť zrejmé, že vďaka nastaveným opatreniam sa dokážu udržať v prevádzke a splácať svoje dlhy.

Barrandov Televízne Studio získalo moratórium na konci februára. Jeho záväzky dosahujú 991 miliónov korún. Čermák do Empresy, ktorá televíziu Barrandov vlastní, vstúpil vlani na jeseň.