Facebook zablokoval stránku Islám v České republice nechceme

Facebook zablokoval stránku Islám v České republice nechceme

Stránka šírila nenávisť a xenofóbiu.

 


Facebook zablokoval stránku Islám v České republice nechceme. Predseda iniciatívy Blok proti islamu Martin Konvička tvrdí, že ide o snahu európskych politikov cenzurovať sociálne siete a umlčať kritiku, zablokovanie môže súvisieť s Konvičkovým trestným stíhaním pre podnecovanie nenávisti.

 

Iniciatíva je obviňovaná z extrémizmu a xenofóbie. Jej predstavitelia ale šírenie nenávisti popierajú a tvrdia, že len odmietajú islam a bojujú za slobodu slova.

Facebook už stránku zablokoval vlani v júni. "Vtedy sa tak stalo na základe klebiet a útokov proislámských aktivistov, ale administrátorom stránky sa podarilo spoločnosti facebook preukázať, že odpor k ideológii islamu nie je to isté ako vyvolávanie nenávisti voči jednotlivým veriacim," uviedol jeden z predstaviteľmi iniciatívy a predseda Bloku proti islamu Martin Konvička v tlačovej správe.
Zablokovanie môže podľa serveru Lidovky.cz súvisieť s Konvičkovým trestným stíhaním. Šéfa Bloku proti islamu polícia koncom minulého roka obvinila z podnecovania nenávisti.

Administrátori zablokovanej stránky odkázali svojim priaznivcom, že do obnovenia facebookovej skupiny s nimi budú komunikovať prostredníctvom záložných stránok. "Ak sa niekto domnieva, že rušením diskusných platforiem umlčí hlasy občianskeho protestu, hlboko sa mýli. Za slobodu slova je dnes rovnako ako pred dvadsiatimi piatimi rokmi nutné bojovať," uviedol podpredseda Bloku proti islamu Petr Hampl.