ČT pripravila nový cyklus zameraný na náboženské rozdiely

ČT pripravila nový cyklus zameraný na náboženské rozdiely

 

Soužití tří nábožensky smíšených manželských párů mapuje nový cyklus České televize Dokud nás víra nerozdělí. Šestidílný časosběrný seriál vysílá ČT2 od 7. února vždy v neděli po 14:00. Dnes cyklus představili tvůrci v Brně.

Tři manželské páry sledovali dokumentaristé celý rok. Podle Patricka Diviše z brněnského studia České televize se ve výsledku potvrdilo, že pokud jsou lidé ochotni dělat kompromisy a akceptovat jeden druhého, jejich soužití, i když mají každý jiné vyznání, je možné.

První rodinu před kamerou tvoří dvojice katoličky a evangelíka, které reakce rodin na jejich společný vztah v jeho začátku málem definitivně rozdělila. Druhou rodinu tvoří Vladimír a Romana. Ona je k náboženstvím velmi skeptická, naopak její partner konvertoval k judaismu. Podle Diviše je právě vztah této dvojice nejdramatičtější. Poslední pár tvoří Petr a Ladislava, kteří se dlouho duchovně hledali. Ona nakonec zvolila katolickou víru, on zenový buddhismus.

Na pořadu se podílejí jako režiséři Petr Kotrla, Michaela Rozbrojová, Bedřich Jetelina a Josef Fišer. Tvůrci dali dvojicím i malé kamery, aby mohly samy natáčet materiál a štáb je nerušil. "Zásadní životní události rodin jsme sledovali prostřednictvím malých štábů," uvedla dramaturgyně Martina Burešová. Tvůrci se snažili zachytit projevy zbožnosti jednotlivců i to, jak zvládají sladit rozdílné pohledy na svět.

Nový cyklus je rozdělený na šest dílů. V každém z nich se prolínají všechny sledované rodiny. "Snažili jsme se jít chronologicky. V každém dílu se ale zaměřujeme na určité téma, například jak se poznali, co je k sobě přivedlo, co na to říkali rodiče," dodal Diviš.