Český film Nikdy nejsme sami získal diváckou cenu na Berlinale

 Český film Nikdy nejsme sami získal diváckou cenu na Berlinale Foto: ČT

Film Nikdy nejsme sami českého režiséra Petra Václava získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel na letošním filmovém festivalu Berlinale.

 

 

Režisér dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že věří, že ocenění na prvním významném mezinárodním festivalu roku pomůže mezinárodní distribuci snímku i posílí zájem českých diváků. Václavův film byl součástí festivalové sekce Forum zaměřené na progresivní kinematografii.

"Jisté ocenění je už jen to, že se člověk dostane do Berlína. O přítomnosti filmu na Berlinale rozhodují odborníci. O to je zajímavější dostat cenu od neodborníků, kteří se rozhodnou, že se jim ten film líbil," řekl Václav. "To mi dodává dojem, že ten film je skutečně divácký. Věřím, že když mu diváci dali cenu, tak ten film rozhodně není nekomunikativní nebo příliš smutný," poznamenal.

Snímek Nikdy nejsme sami se podle Václava výrazně odlišuje od jeho předchozího filmu Cesta ven. "Cesta ven byla sociální film, kdežto tento film je docela alegorický, je přehnaný, kde máte vášně, lásku, mluví také o bláznovství a duševní vychýlenosti některých lidí. Film je zároveň černobílý a barevný," řekl. "Já jsem chtěl udělat maniodepresivní film, který je rozevřený mezi celou škálou lidských citů a pocitů, vášní," dodal.

Po divácích na Berlinale chce Václav svým filmem oslovit i široké publikum. "I když samozřejmě je důležitý festivalový život, tak mě nejvíc zajímá dostat se k divákům přes kinodistribuci. Takže je náš cíl moci díky Berlínu naším filmem také oslovit obyčejné diváky, kteří by nepřišli na festival nebo nejsou ve městě, kde se festival zrovna odehrává," řekl Václav.

V Česku půjde film do distribuce 7. dubna. Poté by se podle Václava měl objevit ve francouzských kinech; o dalších zemích se jedná.

Film Nikdy nejsme sami se během berlínského festivalu promítal čtyřikrát a vysloužil si i příznivé hodnocení kritiků. Americký server The Hollywood Reporter snímek v recenzi označil za přísnou prohlídku sociálních problémů proloženou sžíravým, místy až absurdním humorem. Server Indiewire označil film za českou obdobu snímku Babel mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iňárritua.

Ve své další tvorbě se chce Václav opět filmařsky posunout. "Chci pokračovat s nějakým filmem, který nebude připomínat ani Nikdy nejsme sami, ani Cestu ven. Autora samozřejmě pronásledují nějaká témata, ale v každém filmu bych se chtěl jak tematicky, tak formálně vyvíjet a jít dál a natočit něco dost jiného," řekl.

Celkem se letos na Berlinale představily tři české filmy. Kromě Václavova snímku to byl film Petra Oukropce Ani ve snu! zařazený do sekce filmů pro mládež Generation 14+ a snímek autorské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová, který se promítal v sekci Panorama.

Film o vražedkyni Hepnarové se uchází o cenu za nejlepší režijní debut, která bude dnes večer spolu s dalšími udělena na slavnostním ceremoniálu při předávání Zlatého medvěda a Stříbrných medvědů. Do soutěže o hlavní festivalové ceny se české snímky letos nedostaly.