Zomrel mím, herec a pedagóg Boris Hybner

Zomrel mím, herec a pedagóg Boris Hybner Foto: ČT

Ve věku 74 let zemřel dnes čelný představitel české pantomimy Boris Hybner. Legendární mim podlehl krátké náhlé nemoci.

 

 

Informaci televize Prima potvrdil ČTK jménem rodiny mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Hybner byl znám nejen příznivcům divadla, ale široké veřejnosti z televizních seriálů či skečů i filmových rolí. V posledních letech působil také jako vysokoškolský pedagog.
foto

Ve věku 74 let zemřel 2. dubna čelný představitel české pantomimy, herec, režisér a pedagog Boris Hybner (na snímku z 29. července 2011). ČTK Horázný Josef, Štěrba Martin
Digsby
IM, Email, and Social Networks in one easy to use application!
http://digsby.com

Vyškovský rodák Hybner po maturitě pracoval v chemičce v Litvínově a pokračoval ve studiích na zemědělské škole či pedagogickém institutu v tehdejším Gottwaldově, kde založil kabaret Reflektor. Jeho první pantomimické vystoupení na veřejnosti, v souboru zakladatele československé školy klasické a moderní pantomimy Ladislava Fialky, se odehrálo v Divadle Na zábradlí v roce 1964.

Mim Boris Hybner - studio Gag Borise Hybnera, záběr z představení "Horor .."

Hybner poté působil v Alhambře a Laterně magice s kolegou Ctiborem Turbou založil Pantomimu Alfreda Jarryho. Jejich debut Harakiri se v roce 1968 stal revolucí, když na scénu přivedl černý humor.

Režisér Jan Hřebejk (vpravo) a mim Boris Hybner na tiskové konferenci v Praze, kde byl představen 6. května nový Hřebejkův film U mě dobrý.

Od té doby se věnoval komedii, například v televizním seriálu o zlatém věku americké grotesky Gagman v režii Juraje Herze, ke kterému napsal scénář a za který získal Bronzovou růži z Montreux. V rozvíjení odkazu němé grotesky pokračoval se souborem Gag, který založil v roce 1976, a v roce 1990 zřídil soukromé divadlo Studio Gag. V roce 2010 získal cenu Thálie za celoživotní dílo v oboru pantomimy.

Mim, režisér, scénárista a pedagog Boris Hybner převzal 20. března v Národním divadle Praze cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet, pantomima a jiný tanečně dramatický obor.
Digsby
IM, Email, and Social Networks in one easy to use application!
http://digsby.com

Ve filmu se Hybner objevoval většinou v menších rolích, například jako jeden z nápadníků učitelky v podání Evy Holubové ve filmu Pelíšky. Hrál také ve snímcích Pupendo, U mě dobrý, Rafťáci, Peklo s princeznou, Čert ví proč či animovaném projektu Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny.