Česko-britský štáb natáčal v Prahe dobový film o Mozartovi

Česko-britský štáb natáčal v Prahe dobový film o Mozartovi Foto: BBC

O více než dvě stě let zpátky se dnes posunul čas v historickém centru Prahy, kde česko-britský štáb natáčel před Stavovským divadlem další scény filmu o Mozartovi.

 

 

Na dobovém snímku pracuje od začátku dubna. Má název Interlude in Prague (Mezihra v Praze) a jeho fiktivní příběh je založen na skutečných událostech odehrávajících se v Praze v roce 1787 a spojených se vznikem opery Don Giovanni.

Průčelí Stavovského divadla, na jehož jevišti se tehdy uskutečnila světová premiéra této "opery oper", filmaři uzpůsobili. Na fasádě se objevily prapory, zdobily ji dva rozměrné poutače a "převléklo" se i okolí. Vyrostlo tam tržiště se stánky, rozměrnou sochu Anny Chromy zahalila juta. Z ní byly i pytle, které obklopily podstavec.

Podle informací České filmové komise má produkce základnu na Barrandově, ale většinu ze 30 natáčecích dnů stráví na zámcích Jemniště, Libochovice, Ploskovice, v klášteru v Doksanech či v Českém Krumlově. Ten bude díky unikátnímu prostoru barokního divadla představovat interiéry Nosticova (nyní Stavovského) divadla v Praze. Tento světový unikát je jedinou plně funkční scénou, v němž se 29. října 1787 konala světová premiéra Mozartovy opery, kde autor dílo osobně dirigoval.

Film produkují Huw Penallt Jones za britskou společnost Productive International a Hannah Leaderová v koprodukci s českou společností Stillking Films. Producenti svůj snímek propagují jako "mix milostného dramatu ve stylu filmu Zamilovaný Shakespeare s tragickým koncem Nebezpečných známostí".

Film vzniká podle scénáře Briana Ashbyho v režii Johna Stephensona (Farma zvířat, The Christmas Candle). Produkce s filmovým štábem o 175 lidech utratí během natáčení v Česku téměř 190 milionů korun. "Devadesát procent štábu tvoří čeští filmaři," poznamenal David Minkowski z firmy Stillking Films. Na plátně se objeví herci James Purefoy (John Carter: Mezi dvěma světy/John Carter), Aneurin Barnard v roli Mozarta (seriál Bílá královna/The White Queen) či Samantha Barksová (Bídníci/Les Miserables). Po jejich boku i Klára Issová, Jiří Mádl či Kryštof Hádek.

České lokace jsou vyhledávané filmaři z celého světa pro svou různorodost a univerzalitu. Nicméně už není tak běžné, aby hrály samy sebe v autentické podobě. I to je výsledek existence filmových pobídek poskytovaných Státním fondem kinematografie. Podle jeho ředitelky Heleny Bezděk Fraňkové k nám přivádějí rok od roku více projektů, zaměstnanost v sektoru roste a roční útrata zahraničních štábů (v roce 2015 přes čtyři miliardy korun) se přibližuje číslům před rokem 2004, kdy se objem produkce snížil.