Po 15 rokoch odchádza z postu šéfa ČRo Vltava Lukáš Hurník

 Po 15 rokoch odchádza z postu šéfa ČRo Vltava Lukáš Hurník Foto: ČRo

Po 15 letech odchází z místa šéfredaktora stanice Český rozhlas Vltava skladatel Lukáš Hurník.

ČTK to dnes oznámil mluvčí Českého rozhlasu (ČRo) Jiří Hošna. Hurník uvedl jako důvod odchodu změny v názorech na budoucí podobu Vltavy po příchodu nového vedení rozhlasu. V ČRo ale Hurník zůstane jako šéfproducent hudební tvorby.

"Postavení kulturní rozhlasové stanice se v dnešním světě mění a po příchodu nového vedení programu ČRo se proměnil i názor na její budoucí podobu. Proto jsem přijal jinou pozici v ČRo, blízkou mému hudebnímu zaměření," oznámil Hurník, který z čela Vltavy odejde k 30. červnu.

Stanice Vltava hraje klasickou a jazzovou hudbu a vysílá pořady o hudbě, rozhlasové hry nebo dokumenty i zprávy z kultury. "Nejsem si jistý, že na Vltavě, které klesá poslechovost, jdeme úplně tím správným směrem," řekl v únorovém rozhovoru ČTK nový generální ředitel ČRo René Zavoral, který nastoupil začátkem roku. Možné změny v podobě stanice ale blíže nepopsal.

V dnešní tiskové zprávě Zavoral pouze poděkoval Hurníkovi za dlouholetou práci v čele Vltavy. "Jsem rád, že přijal nabídku pracovat na místě šéfproducenta hudební tvorby a že Český rozhlas bude moci nadále využívat jeho zkušeností," sdělil.

Osmačtyřicetiletý Hurník má ve svém díle duchovní, písňovou i orchestrální hudbu a například také symfonii či muzikálovou operu The Angels. Je synem skladatele Ilji Hurníka, synovcem skladatele Petra Erbena a bratrancem hudebníka a moderátora Marka Ebena. V Českém rozhlase, kde pracuje od roku 1991, zastával pozice hudebního publicisty, vedoucího redakce vážné hudby či hudebního dramaturga Vltavy. Šéfredaktorem Vltavy je od roku 2001 a v roce 2005 stál u zrodu první české digitální stanice D-dur.