Česká vláda asi odmietne predĺžiť povolenie pre billboardy pri diaľniciach

Česká vláda asi odmietne predĺžiť povolenie pre billboardy pri diaľniciach Ilustr.foto: Bratislava hl.m.

Vláda patrně odmítne prodloužení lhůty pro ukončení platnosti povolení reklamních zařízení podél dálnic a silnic I. třídy.

 

 

Navrhl to v novele zákona o pozemních komunikacích poslanec ANO Stanislav Berkovec. Argumentuje možnými arbitrážemi proti státu i dopady na zaměstnanost a na příjmy veřejných rozpočtů. Kabinet podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání ale poukáže na bezpečnost provozu. Uvede taky, že ochranu investic zákon zohledňuje dostatečně.

Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy v září příštího roku. Zákonodárci o tom rozhodli v roce 2012, kdy v podstatě omezili platnost povolení pro tyto reklamy nejvýše na pět let. Berkovec nyní navrhuje prodloužit lhůtu na deset let. Opatření, k němuž stát přikročil, bude mít na některé firmy, které působí na trhu s venkovní reklamou, podle něho "zcela fatální dopady".

Poslanec poukazuje na nebezpečí případných mezinárodních arbitráží. Kabinet ale připomene, že zákon zavedl pětiletou platnost i pro nová povolení na billboardy. Prodloužení povolení současných reklamních zařízení by podle podkladů pro ministry narušilo právní jistotu. "Navrhovaná změna by podle názoru vlády byla v jednoznačném rozporu s cílem eliminovat reklamní zařízení umísťovaná v ochranných pásmech pozemních komunikací v zájmu vytvoření podmínek pro bezpečný provoz," stojí taky v předběžném stanovisku.

Za nepřesvědčivé by měla vláda označit Berkovcova tvrzení o tom, že pokud reklamy u dálnic a silnic I. třídy ztratí povolení už příští rok v září, stát přijde na daních asi o 1,3 miliardy korun. Poslancův údaj, že by přibylo asi 3800 nezaměstnaných, označí ministři "za přinejmenším značně nadsazený nebo dokonce zcela smyšlený". O předloze rozhodnou zákonodárci.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: