Novým šéfredaktorom ČRo Vltava bude novinár

Novým šéfredaktorom ČRo Vltava bude novinár

 

 

Novým šéfredaktorem kulturní stanice Českého rozhlasu Vltava se stane od prosince novinář a scenárista Petr Fischer (1969). Nahradí Lukáše Hurníka, který z funkce po 15 letech odešel k 30. červnu. Jmenování nového šéfredaktora dnes vzala na vědomí rada ČRo.

Fischer pracoval mimo jiné v Lidových novinách, kde se v roce 2001 stal hlavním komentátorem. Od roku 2003 působil v české redakci BBC. Tři roky vedl kulturní rubriku Hospodářských novin, tři roky kulturní rubriku ČT. Naposledy byl analytikem názorové rubriky Hospodářských novin. V České televizi moderoval pořady Před půlnocí a Kulturama. V současnosti má v České televizi vlastní pořad Konfrontace Petr Fischera.

"ČRo Vltava je důležitou součástí programu Českého rozhlasu jako média veřejné služby. Věřím, že Petr Fischer přispěje k tomu, aby se Vltava profilovala jako moderní stanice artového typu a aby nadále přinášela posluchačům kvalitní kulturní publicistiku, literárně-dramatickou i hudební tvorbu," uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Vltavu od srpna dočasně řídí editor zpravodajství a kulturní publicistiky Antonín Pfeifer.

Rada dnes rovněž vzala na vědomí vytvoření samostatného studia v Liberci od 1. listopadu. Následovat by mělo vytvoření plnohodnotných studií ve Zlíně a Karlových Varech, kde jako v posledních krajských městech studia nejsou. Náklady na provoz libereckého studia budou příští rok 7,5 milionu Kč.

ČRo se znovu pokusí prodat zbytný objekt zámku v Přerově nad Labem. V budově sídlil archiv ČRo, v současnosti je nevyužitá. Poslední loňský pokus skončil neúspěchem. Vedle vedením ČRo preferované nabídky v otevřené soutěži je možností prodej přímému zájemci. O nemovitost má zájem Středočeský kraj.