V Prahe bude festival bollywoodského filmu

V Prahe bude festival bollywoodského filmu Foto: bolywood.cz

V pražském kině Světozor začne 13. října festival bollywoodského filmu.

Přehlídka indické kinematografie tu potrvá do 16. října. Největším hitem letošního 14. ročníku bude thriller s komediálními a akčními prvky FAN se současnou největší hvězdou Bollywoodu Šáhem Rukhem Khánem, jehož filmy navštěvuje v indických kinech průměrně 20 milionů a v zámoří 7,5 milionu diváků. ČTK o tom za pořadatele přehlídky informoval Jan Těšitel.

Program také nabídne nejvýdělečnější indický film letošního roku Sultan nebo výpravné historické drama Bajirao Mastani. "Nálepku nejakčnější film letošního ročníku festivalu bude mít nedělní speciální programové překvapení. V hlavních rolích se představí hvězdy, které naleznete v jiných filmech letošního ročníku. Koncept s překvapením se již v minulosti osvědčil," uvedl Radim Špaček, umělecký ředitel festivalu.

Vedle snímků filmových studií v Bombaji, která dala jejich produkci název Bollywood, přehlídka představí i další regionální a méně komerční produkce. Zástupcem tamilské produkce bude akční gangsterka Kabali, Svůj snímek Suntali nabídne také v Praze vystudovaný nepálský režisér Bhaskar Dhungan. Organizátoři festivalu tradičně zařadili pásmo dokumentárních filmů. Do sekce dokumentů patří také podsekce The Best of Kashish, výběr toho nejlepšího z bombajského queer festivalu Kashish.

V Indii jsou filmy označované jako Bollywood či Masála Movies oblíbené pro časté romantické vyznění i díky sociálnímu podtextu a svému morálnímu poselství, týkajícímu se například odbourávání předsudků souvisejících s kastovním systémem. Regionální kinematografie jsou populárním sdělovacím prostředkem a oblíbenou formou zábavy. Poslední dobou se indická kinematografie setkává i s mezinárodním ohlasem. Bollywoodské filmy jsou známé extravagantními akčními scénami, písňovými a tanečními čísly i výraznými kostýmy. Pražský festival podle organizátorů každoročně vidí tři až čtyři tisíce diváků a zájem se zvyšuje.

Bollywoodské filmy se točí i v Česku. Po úspěšném akčním snímku Bang Bang! z loňského ročníku festivalu se v České republice nedávno natáčel další film, romantický snímek The Ring, který by se na festivalu měl objevit příští rok. Režisér Imtiaz Ali se do Prahy vrátil po šesti letech, kdy tu natáčel hit Rockstar. Ten v roce 2010 obdržel jako jeden z prvních filmů tehdy nově zavedené filmové pobídky. Také The Ring byl zaregistrován do programu pobídek u Státního fondu kinematografie. Mezi 150 členy štábu bylo 90 Čechů a za 16 natáčecích dnů v Česku filmaři utratili přes 50 milionů korun.