Požiar pri Aténach zničil archív gréckeho režiséra Angelopulose

Požiar pri Aténach zničil archív gréckeho režiséra Angelopulose Foto z filmu Landscape in the Mist

Smrtonosný požiar východne od Atén, ktorý začiatkom týždňa zabil vyše 80 ľudí, znamenal skazu aj pre umelecký svet.

 

Oheň totiž zničil letnú rezidenciu a bohatý archív gréckeho filmového režiséra, scenáristu a producenta Thea Angelopulose, ktorý zomrel v roku 2012. Podľa agentúry AFP o tom informovala vdova po Angelopulosovi Fivi. Plamene zlikvidovali okrem iného režisérove knihy, korešpondenciu so známymi osobnosťami a ďalšie cennosti.

Angelopulos natočil od začiatku 70. rokov 15 filmov, v ktorých sa zameriaval na históriu i súčasnosť gréckej spoločnosti. Snímka Večnosť a deň mu v roku 1998 vyniesol Zlatú palmu na festivale v Cannes. Pre jeho filmy sú typické dlhé a tiché zábery gréckej krajiny, výnimkou nie je ani dlhá stopáž.

Umelec sa narodil 27. apríla 1935 v Aténach a študoval filozofiu v Paríži. Uchvátil ho však film, a tak nastúpil na štúdium na parížskej filmovej škole IDHEC (súčasná La Femis). Jeho celovečerným režijným debutom bolo kriminálna dráma Rekonštrukcia (1970). Za svoj film Odysseov pohľad (1995) dostal cenu poroty filmového festivalu v Cannes a časopis Time snímku zaradil medzi 100 najlepších filmov všetkých čias.

Angelopulos zomrel v januári 2012 pri dopravnej nehode počas nakrúcania svojho nového filmu o vplyve krízy na každodenný život v Grécku. Keď prechádzal cez ulicu Pireus blízko miesta, kde nakrúcal, zrazil ho motocyklista.